Без разлика дали ќе одлучите да ги подготвите за празник, семејно собирање или едноставно сакате да се засладите, овие коцки ќе ве воодушеват со нивната богата, кремаста текстура и совршен вкус.
Лесни се за правење, а резултатот е апсолутно божествен. Не го пропуштајте ова задоволство!
Потребно е:
• 3 јајца
• 2-3 лажици шеќер
• 200 мл јогурт
• 50 мл масло
• 150 г брашно
• 2 лажици гриз
• 1 прашок за пециво
• 1 лажица какао
За кремот ќе ви требаат
• 500 мл млеко
• 2 лажици шеќер
• 1 ванилин шеќер
• малку рум
• 5 полни лажици гриз
• 100 г кокос
Подготовка:
Изматете ги белките со шеќерот и додадете ги жолчките. Додадете го брашното со прашокот за пециво, гризот, јогуртот, маслото и просеаното какао. Измешајте сè заедно, обложете плех со хартија за печење и прелијте ја смесата. Печете на 200 степени Целзиусови 30 минути.
Оставете малку да се олади. Додека се пече колачот, сварете го млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер. Измешајте го кокосот и гризот и оставете да зоврие, додадете ванила кон крајот и кога малку ќе се олади, рум по желба.
Исечете го пандишпанот попречно за да добиете два дела и премачкајте го дното со филот, оставајќи 3-4 лажици за премачкување.
Откако ќе го премачкате со филот, покријте го со горниот дел и премачкајте го одозгора и наросете со кокосови и чоколадни трошки. Можете да го прелиете и со чоколадо.
Најдобро е да отстои преку ноќ во фрижидер за да се впие и добро да се олади.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата