logo
logo
logo

Совршени летни оброци од грчката кујна: план за три дена со по три оброка

Vecer | 31.07.2025

Совршени летни оброци од грчката кујна: план за три дена со по три оброка

Грчката кујна е идеална за топлите летни денови – лесна е, полна со свеж зеленчук, маслиново масло, зачини и вкусови на морето. Таа е особено благодарна за подготовката на оброците, бидејќи многу јадења можат да се подготват однапред, да се чуваат во фрижидер и да се јадат ладни или брзо да се подгреат. За оние кои не сакаат секој ден да стојат покрај шпоретот, доволно е да посветат една вечер на готвење и да имаат три дена вкусни медитерански оброци за двајца.

Подолу е план за оброци со рецепти за појадок, ручек и вечера, список на намирници и совети за чување храна.

Грчка кујна – мени

Листа за набавки (за 3 дена / 2 лица):

Зеленчук и овошје:

• 3 краставици

• 5 домати

• 2 црвени пиперки

• 2 тиквички

• 1 модар патлиџан

• 1 црвен кромид

• 1 китка магдонос

• 1 лимон

• 1 чешне лук

Протеини и млечни производи:

• 400 г пилешко филе

• 4 јајца

• 200 г фета сирење

• 150 г грчки јогурт

• 100 г тврдо сирење (на пр. кашкавал)

Друго:

• 150 г кускус (или булгур)

• 200 г ориз

• Маслиново масло

• Сол, бибер, оригано, сушен босилек

• Маслинки

• 2 лепчиња (или пита леб)

• 1 конзерва наут (или 200 г сварен)

ДЕН 1

Појадок: грчки јогурт со мед и ореви

Една чинија содржи 150 г грчки јогурт, една лажичка мед, една шака ореви и неколку парчиња банана или праска.

Ручек: Пилешко со ориз и грчка салата

Зачинете го пилешкото филе со сол, бибер, сок од лимон и оригано, а потоа пржете го во тава. Сварете го оризот (можете да додадете малку маслиново масло и магдонос).

Салата: домат, краставица, кромид, маслинки и фета сирење, зачинети со маслиново масло.

Вечера: Ладна салата од кускус со зеленчук и фета сирење

Сварете го кускусот, додадете ја печената пиперка и тиквичката (може да бидат сурови), додадете коцки фета сирење, сок од лимон и магдонос.

ДЕН 2

Појадок: Омлет со фета сирење и тиквички

Пржете ги тиквичките во малку маслиново масло, потоа додадете ги изматените јајца и коцките фета.

Ручек: Мусака со зеленчук (без месо)

Пржете ги кришките тиквички и модар патлиџан на малку масло. Наредете во огноотпорен сад со доматен сос и рендано сирење. Печете 30 минути на 180°C.

Вечера: Салата од наут со домати и магдонос

Измешајте наут, сечкани домати, црвен кромид, магдонос и сок од лимон. Додадете маслиново масло и зачинете по вкус.

ДЕН 3

Појадок: Пита леб со јогурт и маслинки

Грчки јогурт, сечкани маслинки, малку лук и малку оригано – како брз намаз со пита леб.

Ручек: Пилешко на скара + рататуј со зеленчук

Пилешко од тавата за скара, со зеленчук задушен во маслиново масло: кромид, тиквички, пиперка, домат.

Вечера: Печени пиперки со сирење и јајца

Печете ги и излупете ги пиперките, наполнете ги со мешавина од јајца, сирење и јогурт, печете 15 минути.

Совети за организирање и складирање на храна:

Грчката кујна не е само вкусна — туку е и практична, благодарение на свежите, лесно достапни состојки и јадења кои остануваат одлични со денови. Уживајте во лесни, без стрес медитерански оброци, со минимум готвење и максимум летно уживање. Еве како да подготвите сè со минимално време во кујната:

Првиот ден навечер, испечете го пилешкото, сварете го оризот и кускусот, исечете го зеленчукот и одвојте го во кутии.

Салатите направени од кускус, наут и печен зеленчук може да се чуваат во фрижидер 2-3 дена.

Можете да ја направите мусаката однапред и да ја загреете во рерна или микробранова печка.

Подгответе јадења со свежи домати и краставици непосредно пред сервирање (за да не ја изгубат влагата).

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk