Грчката кујна е идеална за топлите летни денови – лесна е, полна со свеж зеленчук, маслиново масло, зачини и вкусови на морето. Таа е особено благодарна за подготовката на оброците, бидејќи многу јадења можат да се подготват однапред, да се чуваат во фрижидер и да се јадат ладни или брзо да се подгреат. За оние кои не сакаат секој ден да стојат покрај шпоретот, доволно е да посветат една вечер на готвење и да имаат три дена вкусни медитерански оброци за двајца.
Подолу е план за оброци со рецепти за појадок, ручек и вечера, список на намирници и совети за чување храна.
Грчка кујна – мени
Листа за набавки (за 3 дена / 2 лица):
Зеленчук и овошје:
• 3 краставици
• 5 домати
• 2 црвени пиперки
• 2 тиквички
• 1 модар патлиџан
• 1 црвен кромид
• 1 китка магдонос
• 1 лимон
• 1 чешне лук
Протеини и млечни производи:
• 400 г пилешко филе
• 4 јајца
• 200 г фета сирење
• 150 г грчки јогурт
• 100 г тврдо сирење (на пр. кашкавал)
Друго:
• 150 г кускус (или булгур)
• 200 г ориз
• Маслиново масло
• Сол, бибер, оригано, сушен босилек
• Маслинки
• 2 лепчиња (или пита леб)
• 1 конзерва наут (или 200 г сварен)
ДЕН 1
Појадок: грчки јогурт со мед и ореви
Една чинија содржи 150 г грчки јогурт, една лажичка мед, една шака ореви и неколку парчиња банана или праска.
Ручек: Пилешко со ориз и грчка салата
Зачинете го пилешкото филе со сол, бибер, сок од лимон и оригано, а потоа пржете го во тава. Сварете го оризот (можете да додадете малку маслиново масло и магдонос).
Салата: домат, краставица, кромид, маслинки и фета сирење, зачинети со маслиново масло.
Вечера: Ладна салата од кускус со зеленчук и фета сирење
Сварете го кускусот, додадете ја печената пиперка и тиквичката (може да бидат сурови), додадете коцки фета сирење, сок од лимон и магдонос.
ДЕН 2
Појадок: Омлет со фета сирење и тиквички
Пржете ги тиквичките во малку маслиново масло, потоа додадете ги изматените јајца и коцките фета.
Ручек: Мусака со зеленчук (без месо)
Пржете ги кришките тиквички и модар патлиџан на малку масло. Наредете во огноотпорен сад со доматен сос и рендано сирење. Печете 30 минути на 180°C.
Вечера: Салата од наут со домати и магдонос
Измешајте наут, сечкани домати, црвен кромид, магдонос и сок од лимон. Додадете маслиново масло и зачинете по вкус.
ДЕН 3
Појадок: Пита леб со јогурт и маслинки
Грчки јогурт, сечкани маслинки, малку лук и малку оригано – како брз намаз со пита леб.
Ручек: Пилешко на скара + рататуј со зеленчук
Пилешко од тавата за скара, со зеленчук задушен во маслиново масло: кромид, тиквички, пиперка, домат.
Вечера: Печени пиперки со сирење и јајца
Печете ги и излупете ги пиперките, наполнете ги со мешавина од јајца, сирење и јогурт, печете 15 минути.
Совети за организирање и складирање на храна:
Грчката кујна не е само вкусна — туку е и практична, благодарение на свежите, лесно достапни состојки и јадења кои остануваат одлични со денови. Уживајте во лесни, без стрес медитерански оброци, со минимум готвење и максимум летно уживање. Еве како да подготвите сè со минимално време во кујната:
Првиот ден навечер, испечете го пилешкото, сварете го оризот и кускусот, исечете го зеленчукот и одвојте го во кутии.
Салатите направени од кускус, наут и печен зеленчук може да се чуваат во фрижидер 2-3 дена.
Можете да ја направите мусаката однапред и да ја загреете во рерна или микробранова печка.
Подгответе јадења со свежи домати и краставици непосредно пред сервирање (за да не ја изгубат влагата).
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата