Соковите од печење измешани со лук, медитерански билки и вино или шери се претвораат во вистинска вкусна сензација, а најдобро од сè е што ова јадење не бара многу труд или состојки...
Пилешкото со лук (Pollo al ajillo) е шпански специјалитет кој докажува дека наједноставните работи во животот се често и најдобри. За да го подготвите ова медитеранско јадење, ќе ви требаат само пилешко, билки, лук и прилог по ваш избор.
Заедно со пилешко со лук, Шпанците обично служат леб, но полента, ориз, хељда или зеленчук се исто така одличен избор. Во рецептот се користи и шери, кое му дава на сосот посложен вкус (внимавајте да не го направите премногу сладок), но можете да користите и мадеира или полусуво вино по ваш избор.
Состојки:
• 750 г до 1 кг пилешко
• 10 до 12 чешниња лук
• 3 лажици (околу 45 мл) маслиново масло
• 1 лажичка сушен мајчина душица
• 1/2 лажичка сушен рузмарин
• 2 до 3 суви ловорови листови
• 80 мл шери или полусуво вино
• сол и бибер по вкус
• свеж магдонос за сервирање
Подготовка:
Зачинете ги парчињата пилешко со сол и бибер. Во средна или голема тава, загрејте го маслиновото масло на средно-висок оган. Кога маслото ќе се загрее, пржете го пилешкото на парчиња, внимавајќи парчињата да не бидат премногу блиску едно до друго.
Вратете ги сите парчиња пилешко во тавата, додадете го лукот, мајчината душица, рузмаринот и ловоровиот лист, и зачинете со дополнителна сол и црн пипер. Покријте ја тавата, намалете ја температурата на средна и гответе 15 до 20 минути, мешајќи повремено за да не се залепи пилешкото. Отстранете го капакот, зголемете ја температурата на средно-висока и додадете го шерито или виното. Гответе 2 до 3 минути без мешање.
Промешајте и оставете течноста да испари, околу 10 минути. Тргнете од оган, по желба наросете со свеж магдонос и послужете со леб, полента или прилог по ваш избор.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата