Грчката мусака со компири е богата мусака во слоеви направена од печени компири, ароматично мелено месо и кремаст бешамел со сирење. Ова е традиционално јадење кое совршено се вклопува во семеен ручек или посебна пригода.
Состојки:
• 4-5 компири со средна големина
• Маслиново масло по потреба
• Сол и бибер по вкус
• Мелено говедско месо 500 г
• Кромид 1 главица
• Лук 2 чешниња
• Излупени домати 400 г
• Доматно пире 2 лажици
• Мелен цимет 1 лажичка (по желба)
• Малку оригано и мајчина душица по желба
• Сол и бибер по вкус
• Маслиново масло по потреба
За бешамелот:
• Путер 50 г
• Брашно 3 лажици
• Млеко 500 мл
• Јајце 1
• Сол, бибер и прстофат мускатно оревче по вкус
• Рендано тврдо сирење, на пример пармезан 100 г
Подготовка:
– Посолете ги компирите, побиберете ги и пржете ги во тава со малку маслиново масло (или печете ги кратко во рерна) додека не омекнат. Оставете ги настрана. Пржете го кромидот во маслиново масло додека не стане стаклест, додадете го лукот, а потоа меленото месо. Кога месото ќе добие златно-кафеава боја, додадете домати, пире, зачини и гответе 15-20 минути додека сосот не се згусне.
– Растопете го путерот во тенџере, додадете го брашното и кратко пржете. Постепено додавајте го млекото додека мешате, за да не се направат грутки. Кога сосот ќе се згусне, тргнете го од оган, додадете го изматено јајце, зачини и сирење.
– Наредете ред компири, потоа месо, па повторно компири во огноотпорен сад (или тава). Прелијте го бешамел сосот врз сè и наросете дополнително сирење одозгора. Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 40 минути, додека површината не добие златно-кафеава боја. Оставете малку да се олади пред да го исечете, мусаката е полесна за сервирање кога малку ќе се стегне.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата