logo
logo
logo

Нема подобро за ова време: РИЖОТО СО ДОМАТИ кое чека на вас

Vecer | 09.08.2025

Нема подобро за ова време: РИЖОТО СО ДОМАТИ кое чека на вас

Сезона е на домати, па зошто да не ги искористите да го подготвите ова брзо и лесно

рижото? Неверојатно е кремасто и вкусно, а еве како да го направите.

Потребно:

300 гр ориз арборио

1 кромид

2 чешниња лук

5 свежи домати

1 лажица доматна паста

100 мл суво бело вино

1 л зеленчуков бујон

3 лажици маслиново масло

30 гр путер

50 гр рендан пармезан

Прстофат сол и бибер

Свеж босилек или магдонос за сервирање

Подготовка: Загрејте го маслиновото масло во големо

тавче или тенџере на средна температура. Додадете го

исечканиот кромид и пржете додека не стане проѕирен, околу 5

минути. Додадете го лукот, промешајте кратко и пржете уште

30 секунди, внимавајќи да не го изгорите. Додадете го оризот,

мешајќи околу 1-2 минути додека не стане малку проѕирен. Додадете го белото вино и

мешајте додека не испари. Додадете ги доматите што сте ги излупиле и исечкале претходно,

како и доматната паста. Добро промешајте и зачинете по вкус со сол и бибер. Започнете да

го додавате врелиот бујон – една по една лажица, мешајќи постојано. Додадете ја следната

лажица само кога претходната ќе биде речиси целосно впиена. Продолжете да го додавате

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk