Кога ќе набавите убава, сочна летна пченка овие денови, добро е да знаете како да ја подготвите и за што да ја користите. Иако готвењето пченка звучи како наједноставна и прилично банална работа, има работи на кои треба да обрнете внимание за да не стане пченката премногу тврда или гумена, што, на пример, може да се случи ако ја готвите предолго.
Оптималното време на готвење за кочаните од пченка е од 7 до 10 минути, во зависност од големината и дебелината, откако водата ќе зоврие. Значи, исчистете ги кочаните, ставете ги во млака вода, а потоа ставете ги на шпоретот. Кога ќе се појават меурчиња и ќе станат поинтензивни, одбројте околу 10 минути, а потоа исклучете го шпоретот.
Добро е да се додаде дека, и покрај фактот дека многу луѓе сакаат да додаваат сол во водата за готвење, тоа не е навистина потребно и пченката може да се посоли непосредно пред сервирање. Ако додадете сол за време на готвењето, може да стане леплива.
Освен што пченката се вари во вода, може да се вари и на пареа. Ставете цедалка или пареа врз садот со топла вода, ставете ја пченката во неа и гответе околу 15 минути. Пченката ќе биде уште посочна.
Добро е да се додаде дека е најдобро пченката да се готви веднаш по берењето, додека е најсвежа, а ако тоа не е можно, чувајте ја во фрижидер, бидејќи во спротивно ќе се исуши и може да се појави мувла на кочаните.
И откако ќе ја сварите, послужете ја посолена со малку путер, кој ќе се премачка преку зрната додека се топи. Освен тоа, секогаш можете да додадете малку билки или сирење. Одлична опција би бил зачинот тажин, но и, на пример, препечен сусам или лук, кој ќе го втриете по целиот кочан.
Секако, можете да комбинирате путер, сол, тажин, сусам и лук во еден добар, моќен путер со вкус и да го намачкате сето тоа заедно врз свежо сварена, сè уште топла пченка. Покрај тоа, нема да ви требаат други додатоци, прилози или главни јадења.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата