Цел свет знае дека девизните резерви на Централната банка на Русија (ЦБР) во ЕУ, САД и повеќето земји од Комонвелтот се замрзнати, но целиот свет не ги знае сите детали за оваа имотна блокада.

Од 643,2 милијарди американски долари во девизните резерви на ЦБР на 18 февруари 2022 година, околу 300 милијарди долари беа замрзнати и се чини дека оваа исклучително голема сума на средства (47% од вкупните девизни резерви) не може да се искористи додека се во сила санкциите.

A тие пари се неупотребливи за било какви плаќања на некакви обврски?

Сепак, девизните резерви на ЦБР не се целосно замрзнати, а во моментот на усвојувањето на овој, финансиски најтешкиот пакет санкции, тоа го знаеја Белата куќа и Кремљ.

Американското Министерство за финансии, според писмото за санкции пропишани со законските норми, мора да дозволи користење на замрзнати ЦБР средства за плаќање на обврските кон американските правни и физички лица.

Исплатата на дивиденди, камати, обврски по издадени обврзници не подлежи на санкции, а ова беше последното искористување на „замрзнатите“ девизни резерви на ЦБР од средината на март.

 

 

Девизните резерви на Руската Федерација (во милијарди долари)

На 16 март 2022 година, Министерството за финансии на Руската Федерација издаде наредба да се изврши исплата од неговата сметка во ЦБР по основ на рускиот надворешен долг во износ од 117 милиони долари врз основа на две емисии на еврообврзници.

ЦБР има сметка, меѓу другото, и во познатата американска банка JPMorgan.

JPMorgan доби налог за плаќање од ЦБР да врши плаќања до City Bank, која исто така е американска банка.

Џеј Пи Морган и префрли средства на Сити банка.

Сити банка, дејствувајќи како издавач на обврзници, им плаќала долари на американските сопственици на руски обврзници (американската детерминанта се користи во поширока смисла на јурисдикцијата на областа договорена за издавање обврзници или јурисдикцијата на банката издавач).

Доколку налогот за исплата на долгот во долари не беше извршен, Руската Федерација ќе беше технички банкротирана, иако ќе имаше уште 30 дена да ги подмири своите обврски.

Претходно, друг извор изјави за Ројтерс дека JPMorgan (JPM.N), руската кореспондентна банка, ги обработила готовината испратена од владата и му кредитирала на платежниот агент, Citigroup (C.N). Тој ќе биде проверен и потоа дистрибуиран до различни сопственици на обврзници, наведува изворот.

Русија направи резервна опција дека доколку американските банки одбијат да им платат пари на доверителите во долари, тие ќе ги подмират во рубли.

Некои светски рејтинг агенции (Фич) сметаат дека подмирувањето на обврските во рубљи може да се третира и како банкрот, а тоа го сакаше дел од светската финансиска заедница.

Дали ваквиот начин на американско „замрзнување“ на руските девизни резерви покажува дека Русија нема да банкротира на надворешниот долг?

До 25 мај 2022 година, Руската Федерација може да располага со „замрзнатите“ средства на ЦБР на опишаниот начин, а потоа „оваа опција сигурно ќе биде укината“, бидејќи Американците сакаат нивните долгови да се подмират во рубли, а не во долари?

Американскиот финансиски прагматизам во блокадата на рускиот имот

Американскиот финансиски прагматизам во блокадата на рускиот имот и малку познатата и скриена од обичните луѓе форма на санкционирање на руската економијашто ја опишавме сведочи за вечната универзалност на мотото „поблиска е долна кошула отколку кошулата“.

Според одредбите на проспектот за издавање обврзници, дел од обврските за обврзници издадени од Руската Федерација на европскиот пазар (еврообврзници) од 2018 година може да се подмируваат во рубљи.

Кога/ако некои земји од ЕУ или други земји кои ги блокираа девизните резерви на Русија се соочат со опцијата за отплата на рускиот долг или во евра или во друга цврста валута или во рубли, ќе видиме која опција ќе ја изберат.

Финансискиот мазохизам никогаш не бил најсилната страна на инвеститорите во најразвиените земји во светот, всушност.

Руската Федерација позајмила пари од овие и такви инвеститори, а обврските за странскиот долг се подмируваат со користење на девизните резерви на ЦБР, бидејќи кај неа има сметка Министерството за финансии на Руската Федерација.

Вкупниот надворешен долг на Русија е околу 480 милијарди долари и секој може да го спореди со, во втората реченица од овој текст, наведената сума на замрзнати девизни резерви на ЦБР.

Дали Русија може да ги плати своите доверители, и што ќе се случи ако не?

Дипломатскиот ќор-сокак и економските ограничувања предизвикаа прашања за тоа дали и како Русија ќе ја изврши исплатата, зголемувајќи го сеништето на нејзиниот прв голем надворешен долг од 1917 година, кога болшевиците не успеаја да го признаат царскиот долг во пресрет на револуцијата.

Еве што знаеме и не знаеме за долгот на Русија и неговата отплата:

КОЛКУ ДОЛЖИ РУСИЈА ВО ВАЛУТНИ ОБВРЗЗНИЦИ?

Русија има 15 меѓународни обврзници со номинална вредност од околу 40 милијарди долари неподмирени, од кои околу половина се чуваат кај меѓународни инвеститори.

Купоните на 16 март се први од неколкуте, а доспеваат уште 615 милиони долари во остатокот од месецот. Првата исплата на главнината е доспеана на 4 април кога доспева обврзницата од 2 милијарди долари.

Самите обврзници се издадени со мешавина од услови и договори. Обврзниците продадени откако Русија беше санкционирана поради нејзината анексија на Крим во 2014 година, содржат одредба за плаќања во алтернативна валута. За обврзниците наведени по 2018 година, рубљата е наведена како алтернативна опција за валута.

Обврзниците поврзани со исплатата на купонот во средата беа наведени во 2013 година и треба да се платат во американски долари, со Citi (C.N) како агент за плаќање.

Рејтинг агенцијата „Фич“ во вторникот соопшти дека доколку плаќањата се вршат во рубли, тоа би претставувало суверено неисполнување на обврските доколку не се коригира по 30-дневен грејс период.

Според проспектот на обврзниците, плаќањето во друга валута ќе биде ефективно само откако примателите ќе го заменат тој износ на валута за долари, а според износот во доларот што може да се надомести на отворениот пазар.

Сити одби да коментира.

ДАЛИ МОСКВА ЌЕ ПЛАТИ?

Санкциите беа тешки, особено замрзнувањето на девизните резерви на централната банка, при што Москва првично се воздржуваше од можноста да испрати дефицитарни валути до странските инвеститори.

Претседателскиот декрет на 5 март објави дека руските должници имаат право да ги плаќаат странските доверители во рубли и со ставање на нивните средства на сметка од тип Ц во националниот депозитар. Сепак, централната банка и Министерството за финансии можат да направат исклучоци.

Последователните изјави се повеќе нијансирани и навидум дозволуваат плаќања во тврда валута. Министерството за финансии во соопштението во понеделникот рече дека одобрило привремена процедура за плаќање преку девизни плаќања и дека Русија ќе ги исполни обврските „навремено и во целост“.

Меѓутоа, доколку странските банки не ги извршат плаќањата, Русија би можела да ги повлече средствата и да ги уплати во рубли на сметка во националниот депозитар.

ДАЛИ ИНВЕСТИТОРИТЕ ЌЕ МОЖАТ ДА ГИ ДОБИЈАТ ПАРИТЕ?

Санкциите од двете страни значат дека е посложено за Русија да ги префрли средствата, но и да ги добиваат странските инвеститори.

Канцеларијата за контрола на странски средства на САД (OFAC) издаде општа лиценца 9А на 2 март, која одобрува трансакции за американски лица во врска со „примање камата, дивиденда или исплати на доспевање во врска со долг или капитал“ издадена од Министерството за финансии на Русија, Централната банка или национален фонд за богатство.

Сепак, тоа ослободување истекува на 25 мај со тоа што Русија треба да плати речиси 2 милијарди американски долари на нејзините надворешни суверени обврзници по тој рок и до крајот на годината.

КАКВИ СЕ РУСКИТЕ ИЗГЛЕДИ?

Незамисливо се чинеше неисполнување на рускиот надворешен долг со тоа што нејзините меѓународни обврзници се тргуваа над вредноста до крајот на февруари.

Острите санкции го променија сето тоа и сега обврзниците лебдат на потресени нивоа, некои едвај на една десетина од нивната номинална вредност.

Повеќето доспеани плаќања – како онаа во средата – имаат 30-дневен грејс период за време на кој Русија има време да ја изврши исплатата.

Некои изданија имаат грејс-период од 15 дена.

За разлика од некои други надворешни обврзници на Русија, кои имаат алтернативни одредби за плаќање во ситни букви, купоните што доспеаа во средата требаше да се платат во американски долари.

Според аналитичарите, неисплаќањето во целост или плаќањето во друга валута ќе доведе до неисполнување на обврските до крајот на грејс периодот.

КОИ БИ БИЛЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ?

Земјите во дефолт немаат пристап до меѓународните пазари на капитал, иако со оглед на сегашните ограничувања, Русија и онака е исклучена од пазарите.

Сепак, неисполнување на обврските може да има далекусежни последици.

Тоа би можело да ги активира руските полиси за осигурување на неисполнување на долгот, познати како Кредитни задолжени замени (CDS) кои инвеститорите ги преземаат за вакви ситуации.

Инвестициската банка JPMorgan проценува дека има околу 6 милијарди долари неподмирени ЦДС што би требало да се исплатат.

Понатаму, не се само меѓународните менаџери на средства кои се изложени на надворешниот долг на Русија.

„Многу руски инвеститори ја купија оваа хартија преку нивните сметки во западните банки“, рече Евгениј Суворов, руски економист во CentroCredit Bank.

„Постои голем сомнеж дека токму руските инвеститори се главните сопственици на обврзници на суверениот надворешен долг.“

Руските банки, исто така, би можеле да бидат во неволја со обврзниците кои сочинуваат дел од нивните капитални бафери.

Да се биде под јурисдикција на неисполнет суверен го зголемува притисокот врз руските корпорации, кои често ги користеа меѓународните пазари на капитал за да обезбедат финансии и имаат речиси 100 милијарди долари во обврзници во тврда валута.

Извор:Ројтерс/ Капитал.ба/ 

Фото: Илустрација