Пропадна уште една криптобанка.

Заемодавачот на криптовалути BlockFi поднесе барање за стечај по Поглавје 11 од Законот за бакрот во САД.

Тоа е продолжение на настаните што започнаа на почетокот на ноември, кои кулминираа со банкрот на берзата за криптовалути FTX на 11 ноември, исто така во рамките на Поглавје 11.

Тоа е делот од Кодексот за стечај на САД што дозволува компанијата да продолжи да работи со реорганизација, наспроти стечајот во Поглавје 7, што е „вистински“ банкрот, преку ликвидација.

Во стечајната петиција се наведува дека компанијата има повеќе од 100.000 доверители на кои им должи одредени суми.

Најголема меѓу нив е Ankura Trust, компанија која всушност ги застапува другите доверители во стечај, на која BlockFi и должи 729 милиони долари.

Компанијата на која и должи втор најголем износ, од 257 милиони долари, е самата берза за криптовалути FTX.

Чудно, во нормални околности, но не во однос на крипто компаниите, барањето за банкрот го вреднува имотот од 1 до 10 милијарди долари.

Банкрот на BlockFi, заемодавач на криптовалути и де факто криптобанка

Основана во 2017 година, компанијата првично се занимаваше со заеми со криптовалути.

Оттогаш, опсегот на бизнисот се прошири, па денес функционира слично како банка, само со криптовалути. Освен заеми, овозможува штедење, тргување со криптовалути, плаќање и други финансиски услуги.

Со оглед на тоа што компанијата поднесе барање по поглавје 11, а не за поглавје 7, се отпочнува процесот на реструктуирање на компанијата.

Дел од реструктуирањето ќе вклучи отпуштање на некои од повеќе од 600 вработени.

Уште во јуни BlockFi на официјалните канали објави дека ќе го намали бројот на вработени за 20 отсто од вкупно „повеќе од 850“.

Како причина за тој потег беше наведена многу лошата ситуација на крипто пазарот од почетокот на 2022 година.

„Се извинуваме што комуникацијата со нашите клиенти не беше толку честа како што очекувавте од нас. Со нетрпение очекуваме транспарентност преку нашата реорганизација и ќе се потрудиме да ги информираме клиентите и засегнатите страни додека напредуваме“, се вели во соопштението на компанијата за влез во поглавјето 11 за банкрот.

Во ироничен пресврт, имајќи предвид дека ова е компанија која работи на пазар кој требаше да ги замени традиционалните пари, BlockFi е убеден дека реорганизацијата ќе успее бидејќи има 256,9 милиони долари во готовина, што се очекува да обезбеди доволна ликвидност за време на реструктуирањето.

Поголемиот дел од готовината дојде од продажба на крипто-средства набргу по банкротот на FTX поради изложеноста, се очекуваше дека една од првите компании што ќе биде погодена од негативните шокови на пазарот на крипто ќе биде BlockFi.

Масовни отпуштања во крипто компаниите оваа година

По импресивниот раст на цените на криптовалутите во текот на 2020 и 2021 година, оваа година се случуваше „голема корекција“.

На почетокот на 2022 година цената на еден биткоин беше повеќе од 47.000 долари, а моментално е околу 16.500 долари.

BlockFi го помина поголемиот дел од годината во финансиски проблеми, како и поголемиот дел од пазарот на крипто.

Големите компании отпуштија голем број вработени во средината на годината, најголемата берза за криптовалути Coinbase дури 1.100 луѓе.

Crypto.com, една од најголемите берзи за криптовалути, отпушти 30 до 40 проценти од своите вработени до октомври, вкупно повеќе од 2.000. Според CoinDesk, портал специјализиран за криптовалути, 25.000 „крипто работни места“ се изгубени од април.

Тешка година, банкротот на FTX нанесе смртен удар

Во февруари, BlockFi се договори со Комисијата за хартии од вредност на САД, плаќајќи вкупно 100 милиони долари на агенцијата и на 32 американски држави за кршење на одредбите за регистрација на Законот за инвестициска компанија од 1940 година.

Пазарната капа падна од повеќе од 3 милијарди долари во средината на 2021 година на 1 милијарда долари во јуни оваа година.

Crypto Exchange FTX, која го започна тековниот хаос на крипто-пазарот, мораше да го спаси BlockFi од колапс уште во јуни.

Сем Бенкмен-Фрид, озлогласениот сопственик на FTX, одлучи да му даде на BlockFi револвинг кредит од 400 милиони долари иако првично беа објавени 250 милиони долари. Се разговараше и за преземање, но извршниот директор на BlockFi Зак Принс се повлече.

Еден ден пред берзата за криптовалути FTX да прогласи банкрот на 11 ноември, BlockFi ги прекина плаќањата на своите клиенти и се очекуваше брзо да прогласи банкрот.

Војаџер и Целзиус, исто така големи кредитори на крипто-пазарот, банкротираа пред неколку месеци.

Уште во јули, основачот на BlockFi, Зак Принс, ги повика новинарите на Твитер дека ја споредуваат неговата компанија со двете, тврдејќи дека BlockFi многу подобро управува со средствата на своите корисници.

 

Компанијата исто така беше силно изложена на крипто фондот Three Arrows Capital, кој банкротираше во јули. Таа, пак, заврши во банкрот поради долг од 80 милиони долари кон берзата за криптовалути Дерибит. Севкупно, должеше 3,5 милијарди долари на различни крипто компании, вклучувајќи ги Voyager, Genesis и Blockchain.com. Еден од нив беше BlockFi.

Измамни деловни практики

Последниот банкрот, иако очекуван, е продолжение на „падот“ на банкротот на FTX. Овој термин значи ширење на негативни последици на актери кои не се директно поврзани или одговорни за самиот настан.

Тоа е хаотичен и тешко разбирлив пат на откривање, со сомнителни деловни практики, скриени врски, меѓусебни долгови и цела мрежа која со текот на времето се испреплетувала меѓу крипто-берзи, крипто-банки, фондови и слично.

Еве како се случи НАЈГОЛЕМИОТ КРИМИНАЛ ВО ИСТОРИЈАТА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ

Има илјадници криптовалути, а добар дел од нив, ако не и повеќето, се само алатка за пренос на средства помеѓу две или повеќе страни, составени од колатерал и без никаква поддршка во „тврди“ криптовалути или традиционални пари.

Сем Бенкмен-Фрид, сопственик на берзата за криптовалути FTX и фонд за крипто тргување Alameda Research, користел една компанија за фиктивно да ја зголеми другата.

Голем дел од средствата на Аламеда се состоеше од токенот FTT, кој беше создаден од берзата за криптовалути FTX. Обезбедувањето на фондот што инвестира во криптовалути е во форма на токен FTT, кој го издава и контролира берзата за криптовалути FTX, ист сопственик како и фондот.

Исто така, беше откриено дека берзата за криптовалути FTX му дала на фондот Аламеда 10 милијарди долари заеми од депозити кои ги чувале клиентите на FTX.

FTX практично ги минираше средствата на клиентите како колатерал за заеми, а потоа ги поддржуваше со токен што го измислил и печател по желба.

На FTX му беа потребни повеќе од 9 милијарди долари за да се спаси од банкрот, што Банкмен-Фрид не можеше да го собере.

На 11 ноември, FTX објавува банкрот на поглавјето 11, што значи дека компанијата не оди во ликвидација, туку се обидува да се спаси и може да продолжи да работи.

FTX, FTX USA (иако ден претходно се тврдеше дека компанијата е изолирана од проблемите на поширокиот FTX), Alameda Research и уште 130 други поврзани компании се во процес на банкрот, кој ќе го води Џон Џеј Реј III .

Интересно е што истата личност го предводеше банкротот на компанијата Енрон, која стана синоним за корупција, бизнис измама и генерално неморален бизнис.

БАНКРОТИРАШЕ една од најголемите платформи за тргување со криптовалути

„Крипто зимата“ продолжува

Сем Бенкмен-Фрид, до неодамна мултимилијардер и еден од најпознатите луѓе во светот на криптовалутите, би можел да заврши на суд поради измама.

Но, за да се случи тоа, обвинителите на американското Министерство за правда мора да докажат дека тоа било однапред смислено, дека знаел дека ги мами луѓето со своите постапки. Лошото управување со фирма само по себе не е кривично дело, а за да се осуди некого треба да се докаже дека не е неспособност, туку дека правел измама со умисла.

Џон Реј Трети, новиот директор кој го води FTX низ процесот на стечај во Поглавјето 11, напиша во својата изјава до судот:

„Никогаш во мојата кариера не сум видел толку целосен неуспех на корпоративната контрола и таков целосен недостаток на веродостојни финансиски информации како што досега се случи овде, од компромитиран интегритет на системот и погрешен регулаторен надзор во странство, до концентрација на контрола во рацете на многу мала група на неискусни, несофистицирани и потенцијално компромитирани поединци, оваа ситуација е без преседан“.

Со оглед на деталите што излегуваат за тоа како функционира FTX, тие зборови не треба да изненадуваат, иако доаѓаат од личност која се соочила со многу хаотични ситуации на банкрот во својата кариера, како што е колапсот на Енрон во 2001 година.

Ова е само почетокот.

Дел од центрите биле во Македонија: Меѓународна акција против голема инвестициска измама што вклучува употреба на криптовалути – ова се деталите

Банкротите на различни крипто компании почнувајќи од оваа година (Voyager, Three Arrows Capital, FTX, Celsius, BlockFi) ќе траат неколку години, особено поради правната нејаснотија на целиот крипто пазар. Деловните книги и финансиските извештаи на крипто компаниите се хаотични и рудиментирани, што ќе ја отежне работата уште повеќе.

Уште пред банкротот на FTX, што доведе до системска нестабилност, беше најавена „крипто зима“.

Како што одат работите досега, „крипто леденото доба“ можеби е посоодветен термин.

Сепак, цената на криптовалутите остана стабилна по банкротот на BlockFi бидејќи се очекуваше таков пресврт на настаните.

Македонски кол-центар дел од голема европска ИЗМАМА со криптовалути

Извор: Јутарњи

Фото: Шутер