Претседателот на Партијата за демократска акција (СДА) во БиХ, Бакир Изетбеговиќ по состанокот на Претседателството на партијата ги прочита усвоените заклучоци и оцени дека состојбата во државата не била потешка од војната.

„Го повикавме СНСД да ги прекинат блокадите, кои драстично ги влошуваат односите во земјата. Кризата трае 15 години и мислам дека штетата е неизмерна. Десетици илјади луѓе ќе останеа да не беше Додик, рече Изетбеговиќ.

Оригиналниот Дејтон не постои бидејќи се предвидува негова промена, особено на зајакнување на државата, наведе тој и додаде дека во тоа учествувала и СНСД.

„Нема враќање назад“, рече Изетбеговиќ.

Тој вели дека СДА го поздравува ангажманот на САД во измените на Изборниот закон, но дека се загрижени за појавата на меѓународни функционери кои се на линијата на ХДЗ.

„Прашањето за Домот на народите ќе треба да се реши паралелно со барањата на ХДЗ, односно избор на членови на Претседателството. Се надевам дека преговорите ќе се водат во поширок круг и ги повикувам другите партии да се приклучат .

Изетбеговиќ рече дека одлуките поврзани со државниот имот не смеат да бидат поврзани со затворањето на ОХР и дека најважниот услов од критериумот „5 + 2“ е проценката на состојбата во БиХ и никогаш не била полоша.

„Се надевам дека гласините што ми доаѓаат се погрешни“, заклучи Изетбеговиќ.