Српската православна црква и верниците денес слават спомен на Кирил и Методиј, кои се заслужни за ширење на писменоста меѓу словенските народи. Денес е и државен празник – Ден на сесловенската писменост и култура.

Ден за сеќавање на мисионерството и визионерството на браќата од Солун во време на единството на христијанските цркви а се слави во други словенски земји.

Кирил и Методиј останле запаметени како “словенски апостоли“, кои ја создале глаголицата, прво писмо на Словените.

Во преводот литургиските и библиските книги, Кирил и Методиј ги поставиле темелите на словенската писменост. Тоа било прво политичко освестување на Словените во историјата.
Од 2019 година 24 мај се обележува како државен празник – Ден на сесловенската писменост и култура.

Словенските јазици се делат на три групи:

– Источно словенска група – руски, украински и белоруски

– Западнословенска група – полски, чешки, словачки, лужичкосрпски

– Јужнословенска група – српски, македонски, бугарски, словенечки, босански, хрватски, црногосрски.

Во време кога јазиците биле под различни удари и бараат прашања и посебни одговори, важно е да се потсети на значењето на писмото и народниот јазик. Овој датум предупредува дека јазикот, писменоста и културата се најдобро врзно ткиво, наведува министерот за култура.

Во народните верувања се наведува дека не е добро денес да се перат алишта, чистење по дома, ниту да се работи било какви тешки работи.
Добро е на денешен ден децата да читаат книги, со што подобро ќе учат во тек на цела година.