Српската премиерка Ана Брнабиќ истакна дека Србија ќе одговори со иста мерка „ако види нови признавања на Косово“.

Таа посочи дека нема да открие какви одговори може да има Србија на непочитувањето на договорот од Вашингтон од страна на Приштина. Таа потсети дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, беше јасен и недвосмислен кога најави дека ќе одговорат со иста мерка.

„Мерката што доведе до фактот дека имаме мораториум и дека тие нè молеа за мораториум за да ги продолжиме разговорите“, подвлече Брнабиќ.

– Се чини, дека во Приштина заборавиле како изгледало пред мораториумот, рече таа

„Ние ќе одговориме како што одговорната влада и државата мора да одговорат“, додаде таа.