Иако беше договорено на седница , градот во соработка со туристичката заедница на Кантонот Сараево ќе учествува во креирање на настаните кои се го оживеат новогодишниот дух, сепак  градското собрание на Сараево изгласа откажување на дочекот на Нова година, поради можно влошување на епидемиолошката ситуација.

Оваа одлука е донесена со мнозинство од 20 гласа за, еден бил против, а четворица воздржани.

Се уште не е одлучено на што ќе бидат потрошени 50.000 конветибилни марки (25 илјади евра) кои биле планирани за организирање на Нова година. Оваа одлука треба да биде донесена на следната седница на Градското собрание.

Од кризниот штаб при Министерството на Кантонот Сараево за Кликс.ба велат дека тие дале јасни насоки за организирање на ваков настан во време на пандемија, но дека не давале никакви препораки за неодржување на настанот.

Слични насоки се дадени и за организирање на зимската сезона на Бјелашница и Игман.