Научната фондација Тесла од Америка му додели орден на српскиот тенисер Новак Ѓоковиќ по неговото протерување од Австралија.

Никола Тесла ја донесе иднината низ целиот свет. Новак Ѓоковиќ ја создава иднината на тенисот и современиот спорт, Ѓоковиќ е Нова Никола Тесла во својата област, рече Никола Лончар, претседател на ТНФ од Филаделфија.

Со одлуката на Управниот одбор и членовите на Тесла Научната фондација од САД основана од американските Срби и Американци, на Новак Ѓоковиќ, најдобриот светски спортист му беше доделен Орден Никола Тесла.

– Никола Тесла ја донесе иднината низ целиот свет. Новак Ѓоковиќ ја создава иднината на тенисот и современиот спорт. Новак Ѓоковиќ е новата Никола Тесла во својата област и новиот српски гениј. Со неговите дела го привлече вниманието и респектот на светската јавност. Му благодариме за тоа и му даваме на Новак Ѓоковиќ целосна поддршка во неговата спортска, хуманитарна и патриотска работа, образложи претседателот на ТНФ од Филаделфија.

Орденот Никола Тесла е основан во научната фондација на Тесла пред неколку години како медал “во духот на Никола Тесла” или “Tesla Spirit”.

Како што изјави Зоран Буловиќ, претседателот на ТНФ Србија, според податоците на оваа организација од Филаделфија, српскиот гениј Никола Тесла е најпознат и најпопуларен Србин во светот. Има 63 милиони следбеници на Интернет и 33 споменици и во 20 земји во светот.

– Новак Ѓоковиќ е во рангот на Никола Тесла. Новак е најпопуларниот модерен Срби во светот. На интернет има 17,3 милиони следбеници. Носителот е две големи признанија како најдобар тенисер на планетата и како најдобар спортист во светот во 2021 година, за време на настаните околу австралиската виза доби поддшка од милиони луѓе во светот . Американските Срби најавуваат дека за Ѓоковиќ ќе биде подигнат споменик во Њујорк, веднаш до Никола Тесла”, вели Лончар а објави порталот Дан.