Ова јадење е многу лесно и во исто време заситува.
Во деновите на постот, многу домаќинки сакаат да го задоволат домаќинството со сарма, едно од најпопуларните јадења на нашите простори. Иако снегулките од соја можат успешно да го заменат месото, во манастирските рецепти наместо соја почесто се користат сецкани ореви. За дополнителна сладост во филот се додаваат суви сливи кои на посната сарма и даваат посебен вкус.
Рецептот што ви го пренесуваме не е тежок за следење, особено што за подготовка е потребно помалку време од класичната масна сарма.
Состојки:
2 големи глави кисела зелка
5 лажици масло
5 големи глави кромид
2 праз
2 моркови
3 компири
200 гр ориз
200 гр ореви
50 гр сливи
2 ловорови листови
лажица пиперка
сол, бибер
1 лажица брашно
Подготовка:
Исчистете ги листовите зелка од задебелени вени, а потоа исплакнете ги во ладна вода.
Кромидот и празот исчистете ги и исечкајте ги. Излупете ги морковот и компирот, па изрендајте ги на поголем ренде.
Во тавата сипете три лажици масло и кога ќе се загрее додајте ги прво кромидот и празот, а потоа ренданиот морков и компирот. Варете додека зеленчукот не ослободи вода и омекне. Посолете по вкус, додајте мелен пипер и половина од слатката пиперка, како и оризот, па сè убаво измешајте и тргнете го од оган да се излади.
Во тава или во тавче пропржете ги оревите додека не мирисаат, па оставете ги да се изладат и исечкајте ги. Во филот со сарма додадете ореви, како и сечканите суви сливи.
Земете еден лист зелка, ставете две лажици фил, па завиткајте ја сармата. Доколку не сте вешти во оваа работа, погледнете чекор по чекор како да ја извиткате сармата без да се распадне при готвењето.
Ставете неколку листови зелка на дното на сад за печење, рерна или огноотпорен сад за да го покрие дното, а потоа наредете ги листовите зелка веднаш една до друга. Кога ќе ги наредите сармите, прелијте ги со вода да се натопат и додадете два ловорови листови. Имајќи предвид дека посните сарми се многу полесни од дебелите, тие брзо можат да испливаат; за да го спречите тоа, ставете ги со потежок предмет, па ставете ги во рерна загреана на 220 степени да се динстаат околу час и половина.
Кога сармите се речиси готови, направете го сосот. Во тавчето истурете ги преостанатите две лажици масло, а кога ќе се загрее маслото додадете една лажица брашно и енергично мешајте со жица за да не изгори брашното. Минута подоцна ја додаваме и другата половина од пиперот, промешуваме и додека е жежок сосот се прелива со сварената сарма. Оставете ги сармата уште малку да се крчка и да го впие спрејот, па извадете ја од рерна и послужете.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата