Таткото на починатиот историчар на уметност Видое Ристовиќ, Виктор Ристовиќ, попознат како Миша Гроф, ја нападнал својата снаа Николина Ристовиќ екс Пишек во интервју за Република. Тој рече дека по смртта на неговиот син таа му побарала пари а поранешн атаводителка неговата изјава ја нарече „срамна“.

– Николина е една болна жена. Таа жена повторно дојде во Белград само за парите. Дојде да ја доврши куќата, не дојде на 40-те дена да му оддаде почит на син ми. Нејзе ѝ беше важно само куќата на која работеа да е завршена. Таа рече дека Видоје би го сакал тоа најмногу на светот. Се обидов да и објаснам и реков: „Николина, син ми не се олади, не дојде официјалната обдукција, а ти бараш пари за куќата! Таа куќа за која инсистиравте да биде завршена, таа го уби“. Таа бара документи во кои тој водел евиденција. Сака да има увид во сè. Битно е да се троши, што е важно што умре Видоје. Првата сопруга на Видоје Лана е магија од жена. Таа доаѓа да ме посети, а Николина само ја влече за ракав за да и прави друштво. Што друго да правиме овде кога ќе дојде во Белград – рече Миша Гроф.

Тој додаде дека Николина управувала со парите додека Видоје бил жива затоа што и праќал пари на сметки во Хрватска, а Видоје и го издржувала целото семејство.

– Видоје преку банка ги префрлил сите пари на сметките на Николина. Имаше на располагање, трошеше колку сакаше. Во ова невреме не доаѓа предвид да се изградат толку куќи и да се инвестираат стотици квадрати. И на син ми му дадов пари, но не сметав дека ќе потроши се без ограничувања. Градат замок, покојниот Туѓман немал толку куќи – рече Гроф, додавајќи дека има изводи од банка што ги потврдуваат споменатите трансакции. Тоа, вели, се големи суми.

– Ги имам и сите фази од работите на таа куќа што ја изградија. Само дневната соба има 200 квадрати, има спортски сали, базени и чуда. Замислете кога Видоје купи автомобил за неа и нејзиниот брат, кој ништо не прави! Тој е најголемиот неработник, син ми го издржуваше целото семејство! Знајте дека умрев денот кога син ми почина – вели Виктор и додава дека по секоја цена ќе ја зачува уметничката колекција на Видоје.

– Тоа што Николина мисли дека може да ја продаде колекцијата на мојот покоен син страшно се лаже. И татко ми беше колекционер и јас тоа го правев цел живот, па Видоје, а сега се прави паметна и сака се да уништи. Еве да откријам, целата колекција на мојот син ќе оди или во Историскиот музеј или во Музејот на применета уметност – откри Миша Гроф.

Тој рече и дека прегледот на неговата внука Уна била кај приватен лекар во Белград го овозможила  првата сопруга на Видоје, Лана.

– Ја упати на клиника, најде се и закажа. Не ми е јасно како Николина го донесе детето од Загреб со повредена нога. Зошто така, тоа е надвор од умот! рече Миша Гроф. На крајот заклучил дека иако не сака да ги подели парите со Николина, ќе ги осигура своите две внуци.

-Дел од куќата може да оди кај неа, како сопруга, за што Видоје повторно дал пари. Николина од мене може да добие само добри совети и да си ги задржи ќерките. Може само да се надева за останатото.

Николина во изјава за српски Информер проговори за обвинувањата на Миша.

– Не би сакал да се спуштам на неговото ниво. Тоа не е мој дискурс. Просто се срамам наместо него. Жал ми е што и во овие моменти не го почитува достоинството на своето семејство и неговиот покоен син, па ни самиот себе. Не очекувам ништо од него освен да се почитува законот, што е многу јасно – рече Пишек.