Овогодинешната Евровизија се одржува под слоганот „Отвори се“ и е со цел да ги отвори луѓето едни пред други, но и кон различностите кои ги красат.

Првата полфунална вечер од Евровизија, која годинава се одржува во Ротердам, Холандија, почна со настапот на последниот евровизиски победник Данкан Лоренс, и синглот “Feel something”, снимен во соработка со дицејот Армин ван Бурен.

Македонскиот претставник настапува шести.