Легендарната српска и југословенска актерка Неда Арнериќ не напушти во 2020 година, на 67-годишна возраст и зад себе остави голем број значајни улоги по кои публиката ќе ја памети засекогаш.

Сепак, она што е малку познато се деталите за презимето на познатата актерка, што е многу ретко на овие простори. Во една пригода, Неда раскажа интересни работи за своето презиме во емисијата „Улица Балкан“.

– Арнериќ е старо презиме, од Корчула. Имам генеалогија, мора да се пофалам, ја имам некаде од 14 век, точно се сеќавам и гледам, не можам навистина да се сетам, но на хартија можам да видамкои се моите предци. Презимето на Арнери потекнува од името Арнеријус, тоа е еден од нашите познати предци чие презиме било Доброславиќ, така што ние не сме „Италијанци“ – рече Неда, во тоа време .

– Сите прашуваат дали сме Италијанци, не сме, па затоа во негова чест целото семејство го зеде неговото име и го направи презимето Арнери. И на почетокот на 20 век, кога започна да се разгорува приказната за Југославија и славизам, јужен славизам, дедо ми, кој беше голем поддржувач на југословенската идеја, не само тој, туку и половина од семејството додаде „иќ“ на крајот да звучи што е можно повеќе словенско, а остана пола Арнери. Тоа значи едно семејство – рече тогаш актерката.