Националната галерија на портрети откри пет фотографии од архивата со повеќе од 250 слики направени од Макартни во периодот од ноември 1963 до февруари 1964 година, кои ќе бидат изложени на крајот на јуни.

Меѓу нив се црно-белите автопортрети направени во огледало во Париз, Џон Ленон исто така во француската престолнина, Џорџ Харисон со очила за сонце во Мајами Бич и Ринго Стар во Лондон.

Изложбата, насловена „Фотографии на Пол Макартни 1963-1964: Очите на бурата“, ќе трае три месеци од 28 јуни за да го одбележи повторното отворање на познатата лондонска галерија по три години реновирање.

Кустосите извлекоа повеќе од 250 фотографии од личната архива на Макартни, направени со неговата камера Pentax додека таканаречената славна четворка беше на врвот на славата. Мекартни нивната изложба ја нарече „понизна, но и зачудувачка“.

„Гледајќи ги овие фотографии сега, децении откако се направени, мислам дека има некаква невиност кај нив“, рече тој во изјавата објавена од галеријата.

„Сега тие враќаат толку многу приказни, поплава од посебни спомени, што е една од многуте причини зошто ги сакам сите и знам дека секогаш ќе ја разгоруваат мојата имагинација“.

Во 2020 година, Макартни се приближи до галеријата за да постави изложба откако пронашол фотографии за кои мислел дека се изгубени.

Тие снимаат клучен период во еволуцијата на бендот, почнувајќи со портрети направени зад сцената во Ливерпул и кулминирајќи со нивното појавување во американското ТВ шоу The Ed Sullivan Show во Њујорк пред милионска публика.

Директорот на Националната галерија на портрети, Николас Кулинан, рече дека изложбата ќе им даде на луѓето чувство за тоа како изгледа и како се чувствува Битлманија „од четири пара очи кои ја живееле и сведочеле од прва рака“.

„Интимните фотографии на Мекартни имаат повеќе заедничко со семеен албум, доловувајќи луѓе фатени во моменти на релаксација и смеа“, додаде тој. Придружната книга со фотографии и размислувања ќе биде објавена на 13 јуни.