Актерите Бен Афлек (50) и Мет Дејмон (52) открија дека делеле банкарска сметка во доцните 80-ти години кога биле тинејџери. И двајцата ја наполниле сметката со пари од улоги и ја користеле за аудиции и играње игри. Во тоа време тие беа цимери и на секој начин си помагаа да успеат во актерската кариера.

– Сакавме да бидеме таму еден за друг. Беше како: „Нема да бидеш сам. Нема да бидам сам. Ајде да го направиме ова заедно – откри Афлек за време на гостувањето во подкастот на Бил Симонс. Мет сепак додал дека било невообичаено да се делат парите.

'Air' film world premiere, SXSW, Austin, Texas, USA - 18 Mar 2023

Се додека еден од нив има пари, знаеле дека нема да им ја прекинат струјата.

– По една улога во Џеронимо имав околу 35 илјади во банка. Му реков: „Мирни сме една година“, изјави Мет.

Актерите додале и дека имаат правила за земање пари од сметката. Десет долари дневно ги користеле за играње игри, а останатите пари за аудиции.

– На крајот си дозволивме да се обидеме да купиме пиво, но тоа никогаш не ни успеа – опиша Дејмон.

Actor Matt Damon appears in the World Trade Center Oculus transportation hub nest to a portion of 'The Water Clouds by Stella Artois', a public art installation of balloons to recognize World Water Day in New York

30 години подоцна, банката каде што имале сметка е затворена, но Дејмон и Афлек сè уште работат заедно. Неодамна соработуваа на филмот Air во режија на Бен.

– Ми се допаѓа да работам со ова момче. Сакам да се дружам со него – заклучил Афлек.

'Air' film world premiere, SXSW, Austin, Texas, USA - 18 Mar 2023