Кога колачот не е печен...
Ако сте го извадиле колачот од печката, а тој се уште не е допечен, не грижете се, не е се пропаднато. Ставете го колачот во сад со ладно мелко, а потоа веднаш вратете го во печка да се допече.
Како додаток за супи и чорби
За да го интензивирате вкусот на чорбата или супата, користете коцкички тост-леб пропржен на масло во кое сте додале малку лук во прав. На крајот од пржењето, посипете ги со оригано.
Како да се истопи зашеќерениот мед
Зашеќерениот мед треба да се топи постепено, така што теглата ќе се стави во млака вода и постепено ќе се загрева. Во спротивно, со наглото загревање медот ќе ги загуби лековитоста, мирисот и вкусот.
Варење спанаќ
При приготвувањето спанаќ и супа од спанаќ во садот каде што се вари, додадете малку сода бикарбона. Садот, притоа, не треба да се поклопува, па спанаќот ќе ја задржи својата зелена боја.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата