Во март 2021 година, разузнавачката заедница на САД објави сеопфатен извештај „Глобални трендови 2040 година: Поспорен свет“.

Ги анализира главните демографски, политички и стратешки трендови што веројатно ќе го обликуваат светот во следните две децении.

Извештајот опширно ќе се користи од администрацијата на Бајден во подготовката на новата Стратегија за национална безбедност на САД и Националната стратегија за одбрана, како и во новите воени доктрини.

Документот „Глобални трендови“ ги рефлектира главните тенденции на американското стратешко размислување, како што е растечкиот „синоцентризам“ и традиционалната американска посветеност на трансатлантските односи.

Извештајот е заклучок на четиригодишен цикличен процес и го користи американската администрација за анализа и стратешко планирање.

Најновото, седмо издание на „Глобални трендови“ го подготвува Националниот разузнавачки совет (составен од аналитичари од 16 разузнавачки агенции).

Извештајот е уникатен проект, со оглед на тоа колку единици за истражување разузнавачи на САД се вклучени во него и обемот на консултации со невладиниот сектор и избраните сојузнички земји.

Исто така, тоа е во согласност со веќе преземената работа од Белата куќа за стратегијата за национална безбедност и треба аналитички да помогне во формулирањето на новата административна надворешна политика, како што веќе беше наведено во Привремените стратешки упатства за национална безбедност (INSSG).

Првиот дел од извештајот е анализа на клучните двигатели на демографијата, природната средина, економијата и технологијата од долгорочен карактер што може да го обликуваат меѓународниот поредок до 2040 година.

Повеќето национални држави можеби не можат да одржуваат задоволителен пристап до образованието, здравствената заштита и социјалната помош за своите граѓани.

Од сега до 2040 година, миграцискиот притисок на Африка врз Европа ќе продолжи.

Климатските промени исто така ќе продолжат, множејќи ги социјалните проблеми и нестабилноста меѓу многу држави.

Економијата се очекува да продолжи да расте во јавен долг, нестабилни финансиски пазари и услуги и да ги зајакнува глобалните корпорации.

Новите технологии генерално ќе резултираат со позитивни промени во животот на луѓето, сепак овие ќе бидат и домени за засилено ривалство на големите сили.

Многу земји исто така ќе станат поподготвени да преземат поризични чекори во нивната надворешна и безбедносна политика.

Извештајот посочува на три нивоа на динамика кои се менуваат во меѓународниот поредок.

На општествено ниво, ќе има остри поделби засновани врз индивидуален и групен идентитет, што резултира во зголемен идеолошки или верски радикализам.

Негативните аспекти на демографските трендови, климатските промени и економската нестабилност ќе ги продлабочат внатрешните тензии на државно ниво, со растечки разлики помеѓу очекувањата на граѓаните и реалните можности на нивните влади.

Ова може да резултира во внатрешни тензии и промени во режими, дури и кај тековно стабилните држави.

На меѓународно ниво, ниту една голема моќ нема да биде во доминантна позиција.

Главните ривали ќе продолжат да бидат САД и Кина, кои до 2040 година ќе се обидат да изградат коалиција на држави што ги делат нивните норми, правила и институции.

Според авторите на извештајот, Европа ќе ги надмине своите тековни проблеми и ќе продолжи со економската и политичката интеграција на ЕУ; сепак, алтернативните проекти за воена соработка со НАТО ќе пропаднат.

Извештајот ги анализира воените технологии и веројатните промени во природата на воените конфликти.

Претпоставува зголемен ризик од конфликт меѓу државите заради технолошкиот напредок и ослабената контрола на ескалацијата за време на кризите што брзо се развиваат.

Се претпоставува дека главните фактори на промена на бојните полиња се офанзивните способности во сајбер просторот, воените апликации на вештачката интелигенција и развојот на хиперсонично и анти-сателитско оружје.

Овие системи би можеле да бидат подостапни за помалите држави и недржавните актери.

Државите ќе продолжат да користат ресурси и сили во „сивата зона“ – под прагот на отворено војување – главно со употреба на разни сили за полномошник.

Овие услови, исто така, ќе ја ограничат примената на традиционалните стратегии за спречување и ќе резултираат во поподготвено користење на ненадејни први удари од големите сили.

Извештајот предупредува и на идниот ризик од ескалација на нуклеарната програма за време на кризите со Кина и Русија.

Песимизам има во врска со шансите за преговори за нови режими за контрола на оружјето што ги ограничуваат новите технологии.

Американските разузнавачки служби исто така очекуваат понатамошно воено ривалство во вселената, особено со Кина, најзначајната конкуренција на САД во тој домен.

Извештајот претставува пет сценарија за развој на меѓународниот поредок до 2040 година.

Тој нагласува дека ова се само примери на комбинации засновани на наведените трендови и промени, а не предвидувања со претпоставена проценка на веројатност или ризик за Соединетите држави.

Првото презентирано сценарио е „Ренесанса на демократијата“ предводена од САД и нејзините сојузници.

Ова сценарио може да резултира со проширување на бројот на демократии и зголемување на квалитетот на човечкиот живот на глобално ниво ниво, но без подлабоки промени во Кина и Русија.

Вториот е „Свет во светот“, обележан со слабеење на економиите на ОЕЦД, хаотичен глобален систем и слаби меѓународни организации.

И покрај растечкото влијание, Кина не би била подготвена да работи тесно заедно за решавање на глобалните проблеми.

Третото сценарио, „Конкурентен соживот“, претпоставува дека и САД и Кина ќе бидат водени првенствено од економски интереси, со одредена ограничена соработка за одредени глобални прашања.

Четвртиот,Одвоени силоси“, создава посебни политички-економски блокови околу САД, ЕУ, Кина, Русија и некои регионални сили.

Секој од нив ќе има различен потенцијал, и поради нивното ривалство, меѓународната трговија може да стане покомплицирана и полошата позиција на неврзаните земји.

Петтото сценарио, „Трагедија и мобилизација“, предвидува многу тесна глобална соработка меѓу државите во управувањето со климатските промени.

Заклучоците од извештајот за глобалните трендови до 2040 година ќе се користат во проценките на заканите од страна на Белата куќа и Пентагон во идните изданија на стратешките документи, вклучително и Националната стратегија за безбедност, што се очекува кон крајот на оваа година.

Тезите за природата на долгорочното ривалство меѓу САД и Кина или за мегатрендовите ќе бидат воведени во претпоставките во новите американски воени доктрини и оперативни концепти.

„Синоцентризмот“ во делови од извештајот на разузнавачката служба е одраз на поширокото и главно американско размислување за приматот на заканите од Кина, со одредена нивна релативизација кон Русија, дури и ако мотивите на обете сили се сметаат негативни.

Извештајот посветува малку простор на чисто европски прашања, претпоставувајќи понатамошен напредок во интеграцијата во ЕУ и важноста на соработката меѓу Европа и САД за стратешките интереси на САД.

Таквите заклучоци може да се користат од администрацијата на Бајден како гаранција за нејзината посветеност на трансатлантското партнерство со Европа, како и во постојаното барање на селективна американска соработка или дијалог со Кина и Русија.

Треба да се претпостави дека главната стратегија на САД ќе се фокусира на спротивставување на предизвиците и заканите од Кина и негативните аспекти на глобалните мега трендови, а насочена кон соработка за овие прашања со сојузниците на САД.

Од една страна, ова ќе значи дека САД би можеле да бидат подготвени да направат некои отстапки на Русија, но, од друга страна, САД се целосно посветени на многу блиско партнерство со ЕУ и големите европски земји за глобални и регионални прашања .

Главната импликација на извештајот „Глобални трендови“ е дека европските сојузници треба да ја прошират агендата на нивните билатерални односи со САД.

Покрај напорите да се добие најширока можна поддршка за политиката на САД кон Кина, администрацијата на Бајден ќе очекува нејзините сојузници да се вклучат во напорите за решавање на прашања поврзани со технолошки, економски, климатски и демографски трендови или последователни пандемии.

(Vecer.mk VIA)