Снимката од Аргентина на која се гледа како бројни комарци формирале “торнадо” станала вирална на социјалните мрежи, додека граѓаните ги фатила паника.

На снимката се слуша шокиран мотоциклист кој вели: “Ова станува се поголемо и поголемо, никогаш не сум видел нешто вакво”. Торнадото било резултат од наездата на комарци кои во последно време “го тероризираат” регионот Буенос Аирес.

Според Хуан Хозе Гарсија, истражувач во Центарот за паразитолошки и векторски студии (ЦЕПАВЕ), обилните дождови предизвикале поплавување при што се формирале големи бари на застојана вода во кои женките комарци положуваат јајца.

Тој додаде дека ова често резултира со огромен број инсекти кои напаѓаат градови.