Вкупниот број на милијардери се зголеми за време на пандемијата, се вели во новиот извештај на Форбс.

Форбс секоја пролет прави една од најсеопфатните анализи за состојбата на класата на милијардери ширум светот. Следењето на нето-вредноста на богатите е макотрпна работа што бара пребарување и тајни детали, а крајните резултати не се совршени.

Сепак, проценките понудени од Форбс претставуваат огромни разлики и нееднаквости меѓу приходите во светот. Знаеме дека „милијардерите остануваат милијардери“ и дека тие станаа уште побогати за време на пандемијата, но оваа анализа покажува до кој степен и до кој степен другите се, всушност, „гладни“ за разлика од нив.

Светот сега има 2.755 милијардери, што е за 30 проценти повеќе од минатата година. Патем, тоа е и најголемиот број милијардери во светот досега. Дури 86 проценти од овие милијардери се побогати отколку што беа минатата година, односно нивните приходи и вредности се зголемија уште повеќе.

На пример, во САД, многу Американци имаат повеќе лични приходи и заштеди отколку што имале пред пандемијата, делумно благодарение на невидените стимулации на владата.

„Милјардерите филантропи“ одиграа голема улога во закрепнувањето на Американците.

На пример, Меккензи Скот, поранешната сопруга на Џеф Безос и една од најбогатите жени во светот, во 2020 година им даде на директните непрофитни организации повеќе пари отколку што било кое лице дотогаш. Сепак, поради зголемувањето на цената на акциите на Амазон, на крајот на истата година, таа беше уште побогата, пренесува Форбс.

Шест од 10-те најбогати луѓе во светот заработиле на технологија, а вкупните средства контролирани од сите технолошки милијардери на глобално ниво изнесуваат 2,5 трилиони долари, далеку повеќе од која било друга индустрија.

Ниту една од овие бројки не ги вклучува основачот на Тесла и SpaceX, Илон Маск, кого Форбс го класифицира во автомобилската индустрија.

Маск е втора најбогата личност во светот, иако за кратко беше пред Безос.