Хрватска ги продолжи епидемиолошките мерки до 31 март. До тој датум важат мерките кои забрануваат собирање на повеќе од 25 лица на едно место, а на приватни собири најмногу 10 лица од најмногу две домаќинства.

Јавните собири можат да траат до 22 часа, кога пекарниците можат да работат, а забраната за продажба на алкохол е во сила од 22 часот.

Работното време на угостителските објекти е ограничено на 22 часа, а забраната за одржување свадби сè уште важи.

Спортски настани, натпревари и тренинзи може да се одржат само без гледачи и со строго почитување на сите пропишани епидемиолошки мерки и посебни препораки и упатства на хрватскиот Институт за јавно здравје.

Меѓу другото, се препорачува верските обреди, секогаш кога е можно, да се емитуваат на радио, ТВ или на кој било друг начин што ќе овозможи присуство на верници.

makfax.com.mk