Во изминатите 24 часа во регионот Тјумен се изгаснати шест шумски пожари со вкупна површина од 951,4 хектари.

Во моментов во регионот има 23 активни пожари, објави денес регионалниот кризен центар, пренесува агенцијата ТАСС.

„Пожарите што се случија во изминатите 24 часа се три шумски пожари со вкупна површина од 15,2 хектари, еден пожар на ливада со вкупна површина од 100 хектари. Во текот на изминатите 24 часа беа изгаснати шест шумски пожари на вкупна површина од 951,4 хектари“, се наведува во соопштението.

Се наведува дека гувернерот на регионот Тјумен, Александар Мур, претходно изјави дека овој регион ги документирал најобемните пожари во изминатите 10 години.

Според кризниот центар, пожарите се гаснат со помош на воздушната служба за заштита на шумите, Министерството за вонредни состојби и единиците на Министерството за внатрешни работи и одбрана.


makfax.com.mk