Хамас потврди дека нејзиниот командант на градот Газа е убиен во денешниот израелски воздушен напад.

Басем Иса беше највисоката воена личност на Хамас, кој е убиен од страна на Израел по војната во Газа во 2014 година, објави АП.

Во соопштението од вооруженото крило на Хамас се вели дека Иса бил убиен заедно со неколкумина негови братски водачи и свети борци за време на дводневните борби во Газа.

Израелската служба за безбедност Шин Бет претходно идентификуваше четворица врвни команданти на Хамас кои беа убиени во заедничката операција со израелските одбранбени сили.

Басем Иса, командант на градската бригада Хамас во Газа, Јама Тала, шеф на сајбер командата и одговорен за подобрување на точноста на ракетите на групата, Џамал Забеда, шеф на истражувачки и специјални проекти во одделот за производство на муниција и Хазем Хатиб, главен инженер во одделот за муниција, сите беа убиени во нападите, вели Шин Бет.