Додека Шведска, земја со околу 10 милиони жители, оди кон милионитиот случај на коронавирус, нивниот премиер вели: Имунитетот на стадото никогаш не беше наша цел.

Шведска се најде во центарот на светското внимание токму поради контроверзниот пристап кон пандемијата, при што речиси воопшто не спроведе епидемиолошки мерки. Она што беше споменато е дека Шведска, која сега има 14.000 смртни случаи, се движи кон имунитетот на стадото.

Секако, критиките за овој пристап не изостанаа ниту кај домашната јавност, а бројни светски агенции спроведоа анализи за тоа дали шведскиот модел навистина потфрлил.

Така, нивниот премиер Стефан Ловфен, кој одговараше четири часа пред членовите на парламентарната комисија за коронавирусот и одлуките донесени од владата, рече дека „имунитетот на стадото никогаш не бил план на владата“.

„Сакам силно да ги отфрлам сите шпекулации што ги слушнав веќе некое време – имунитетот на стадото никогаш не бил план на шведската влада“, рече тој.

Тој исто така рече дека неговата влада има и има стратегија за борба против коронавирусот, но дека не е донесена формална одлука затоа што, како што вели, владата избрала насока во која ќе работи и верува дека не е потребно да се носат  специфични одлуки во врска со тоа“.

Тој истакна дека пристапот на владата е во основа да го ограничи ширењето на инфекцијата, да ги заштити човечките животи и здравје, како и да управува со здравствениот систем.