Аеродромот, кој денеска требаше да има 1.170 полетувања и пристигнувања, не забележал ниту едно слетување и полетување на патници, изјави портпаролот на операторот Фрапорт. Околу 160.000 патници биле погодени. Имало само многу ограничени врски за итни медицински или летови за помош, додаде портпаролот.

Ефектите од прекинот на работата најверојатно ќе се почувствуваат и по завршувањето на штрајкот, а утре е можно подолго чекање. Патниците треба да бидат подготвени за можни доцнења, рано да го проверат статусот на нивниот лет и да остават многу време.

Синдикатот Верди повика на еднодневен предупредувачки штрајк на речиси сите германски аеродроми. Здружението на германски аеродроми (ADV) неодамна процени дека околу 380.000 деловни и приватни патници нема да можат да летаат според планираното.

„Нема патници на пат“, изјави портпаролката на управата на сообраќајот на аеродромот во Минхен, каде денеска беа откажани сите 785 редовни летови. Јавниот превоз во поголемиот дел од Германија запре на полноќ поради 24-часовниот штрајк. Покрај железничките услуги, речиси сите аеродроми, водни патишта, автопати и локалниот јавен превоз беа погодени во седум од 16-те провинции во земјата.

Но, водечката група за патен транспорт во земјата ADAC рече дека штрајковите досега не предизвикале сообраќаен хаос во градовите и на автопатите. Според сообраќајните експерти, повеќето патници добро се прилагодиле на прекинот на транспортот низ целата земја. Утрото полицијата пријавила само неколку поголеми застои. „Оние кои можат, да останат дома“, соопштија од ADAC.