Моментално не постои технологија на Земјата која би можела да го запре големиот астероид кој се заканува да го збрише животот на Европа од глобусот, покажала симулацијата која ја спровеле водечки свемирски агенции.

Неделна вежба предводена од американаката НАСА заклучила дека катастрофата би била неизбежна, дури и ако има шест месеци за подготовка.
Хипотетичко сценарио удара, кое се одиграло за време на конференција на планетарна одбрана во рамки на ОН, покажал дека владите не се подготвени за ваква врста на катастрофа.

– Ако би се соочиле со такво сценарио во реалниот живот, не би можело да се лансира било каква ракета ва току кус рок со моменталните капацитети – констатирале учесниците на конференцијата – пренесува “Indipendent”.

Единствен одговор на такво случување би била евакуација на загрозените подрачја пред ударот на астероидот. Сепак, од ударот би биле погодени големи делови од Северна Африка и Европа.

Американскиот милијардер, шеф на компанијата “SpejsX” Илин Маск, рекол дека ваков недостаток во решението е “еден од главните причини бидејќи потребни се поголеми и понапредни ракети“.

“SpejsX” неодамна добил договор вреден 2,89 милијарди долари од НАСА да развие нова генерација свемирски бродови “Staršip”, која ќе транспортира луѓе и багаж ширум Сончевиот систем.
ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ ДОКОЛКУ ГОЛЕМ АСТЕРОИД УДРИ ВО ЗЕМЈАТА? НАСА тоа го симулирала, исходот ја замрзнува крвта во вените (видео)

Моментално не постои технологија на Земјата која би можела да го запре големиот астероид кој се заканува да го збрише животот на Европа од глобусот, покажала симулацијата која ја спровеле водечки свемирски агенции.

Неделна вежба предводена од американаката НАСА заклучила дека катастрофата би била неизбежна, дури и ако има шест месеци за подготовка.
Хипотетичко сценарио удара, кое се одиграло за време на конференција на планетарна одбрана во рамки на ОН, покажал дека владите не се подготвени за ваква врста на катастрофа.

– Ако би се соочиле со такво сценарио во реалниот живот, не би можело да се лансира било каква ракета ва току кус рок со моменталните капацитети – констатирале учесниците на конференцијата – пренесува “Indipendent”.

Единствен одговор на такво случување би била евакуација на загрозените подрачја пред ударот на астероидот. Сепак, од ударот би биле погодени големи делови од Северна Африка и Европа.

Американскиот милијардер, шеф на компанијата “SpejsX” Илин Маск, рекол дека ваков недостаток во решението е “еден од главните причини бидејќи потребни се поголеми и понапредни ракети“.

“SpejsX” неодамна добил договор вреден 2,89 милијарди долари од НАСА да развие нова генерација свемирски бродови “Staršip”, која ќе транспортира луѓе и багаж ширум Сончевиот систем.