Шпанските безбедносни служби дозволиле израелски агент од шпионската агенција Мосад да сослушува палестински новинар кој барал азил, објави новинската агенција „Вафа“.

Инцидентот во зградата на Цивилната гарда во Мадрид беше осуден од синдикатот на палестинските новинари. Синдикатот ја повика шпанската влада да преземе одговорност преку осигирување на безбедноста на Муат Хамид и на неговото семејство. Оттаму, исто така, повикаа шпанските власти да отворат истрага за тоа што се случило за време на сослушувањето.

Шпанската Цивилна гарда е најстарата агенција за спроведување на законот во земјата и има „воена природа“. Синдикатот на новинари соопшти дека постои сомневање дека заедно со Мосад овозможила израелскиот агент да го испрашува Хамид во својата зграда.

„Ова е грубо кршење на меѓународното право, повреда на шпанскиот суверенитет и закана за безбедноста и сигурноста на новинарот“, тврди синдикатот.

Во изјавата се додава дека случајот се следи внимателно заедно со Унијата на шпански новинари, палестинското Министерство за надворешни работи и иселеници и шпанските политички и безбедносни органи за да се осигура дека Хамид нема да биде предмет на никаква повреда или тортура.

Хамид, кој е репортер на телевизијата „Ал Араби“ и хонорарен соработник на „ Ал-Араби Ал-Џадид“ во моментов има статус на бегалец во Шпанија, каде што живее со сопругата и двете деца.

Популарниот шпански онлајн весник „Публико“ минатиот петок објави дека на 9 декември Хамид добил телефонски повик од „Николас“, дежурен офицер во информативната служба на шпанската Цивилната гарда

„Николас наводно сакал да разговара за работата на Хамид како новинар, за неговото минато и неговиот живот во Шпанија. Ова е редовна постапка за бегалците и мигрантите“, објави „Публико“.

Кога новинарот отишол да го се сретне со „Никола“ во Билбао, се сретнал со друг офицер, Хавиер.

„Хамид одговорил на сите прашања, објаснувајќи зошто поднел барање за азил во Шпанија и го опишал своето патување од Палестина до Европа преку Турција“, објави Паблико.

На почетокот на февруари младиот палестински новинар повторно бил повикан од Никола… овој пат во Мадрид. Овој пат во просторијата имало и друг човек, наводно наречен Омар, кој му бил претставен како Палестинец. Хамид, сепак, веднаш го забележал неговиот израелски акцент и решил да одговори на неговите прашања на хебрејски.

Омар признал дека е Израелец, а во тој момент Хавиер ја напуштил просторијата, оставајќи го Хамид во рацете на агентот на Мосад, кој им се заканил на палестинскиот новинар и на неговото семејство, велејќи дека никогаш нема да им биде дозволено да се вратат во Палестина поради  една од неговите новинарски истраги поврзана со работата на Мосад.

„Публико“ побарал коментар и појаснувања од Израелската амбасада и од Цивилната гарда, како и од шпанското Министерство за внатрешни работи, но досега нема повратни одговори.

makfax.com.mk