„Џонсон и Џонсон“ потврдија дека ќе продолжат да ја дистрибуираат својата вакцина против КОВИД-19 во Европа.

Одлуката дојде откако здравствениот регулатор на ЕУ објави дека придобивките од вакцинацијата ги надминуваат ретките ризици од згрутчување на крвта. Компанијата исто така најави дека ќе ги исполни своите обврски и ќе испорача 200 милиони дози во Европа и 100 милиони во САД.

Ројтерс потсетува дека Европската агенција за лекови во вторникот препорача да се додаде предупредување за формирање на тромб во етикетата и посочи дека придобивките од вакцинацијата ги надминуваат ризиците, по што активностите на Џонсон и Џонсон се зголемуваат 2 проценти.

Компанијата објави дека новата етикета на пакувањето ќе содржи предупредување за ризик од ретки несакани ефекти, како и упатства како да се препознае и третира, како и дека ќе ги започне испораките во Европската унија, Норвешка и Исланд . и во моментов работи на рестартирање на клиничките испитувања на својата вакцина.

Минатата недела американските регулатори привремено престанаа да користат вакцини Џонсон и Џонсон откако шест жени имаа појава на тромбоза во мозокот во комбинација со низок број на тромбоцити, што ја натера компанијата да ја одложи дистрибуцијата во Европа.

Холандија потврди дека повторно ќе ја користи вакцината од среда, а можно е Американскот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и Администрацијата за храна и лекови (ФДА) да дадат нова препорака во врска со вакцината по состанокот во петок.