Руски ловец МиГ-31 пресретнал американски извидувачки авион РЦ-135 над Чукутското море, на рускиот Далечен исток, со цел да спречи кршење на границата.

Како што е наведено, денеска руските уреди за контрола на воздушниот простор над морето Чукчи откриле воздушна цел што се приближува до државната граница на Руската Федерација, пренесува РИА Новости.

За да се идентификува целта и да се спречи нарушувањето на државната граница на Руската Федерација, како што се наведува, беше подигнат борбен авион МиГ-31, чиј екипаж ја идентификуваше воздушната цел како стратешки извидувачки авион РЦ-135 на американските воздухопловни сили и го спроведе над морето Чукчи.

Беше наведено дека полетувањето на МИГ-31 е извршено во строга согласност со меѓународните правила и дека не е дозволено кршење на руската граница.

makfax.com.mk