Компаративните анализи потврдија дека е поголема смртноста кај лицата заразени со британскиот сој на коронавирус.

Резултатите од истражувањата покажуваат дека смртноста кај инфицираните лица со британскиот сој на Ковид-19 е поголема за 30 проценти.

Британскиот сој на коронавирусот има релативно голем број од 23 мутации на генетскиот код , како и поради некои мутации овој сој од 40 до 70 отсто побрзо се пренесува од првата варијанта што ја предизвика пандемијата.