Иако ја критикуваше инвазијата, тој беше внимателен да избегне директно да го критикува претседателот Владимир Путин.

„Ми пречи колку брзо го напуштивме сето она што го постигнавме економски во 90-тите, потоа го напуштивме сето она што го постигнавме во 2000-тите, а сега само седиме и чекаме победа. Победа на што? Чија победа?“ праша Дерипаска.

„Мислам дека уништувањето на Украина би било колосална грешка, дури и за нас“, додаде тој. Дерипаска, и самиот под санкции од Соединетите Држави, Велика Британија и Европската унија, рече дека се потценува колку стабилна ќе се покаже руската економија.