Индија стана глобално жариште на коронавирус, но од сите земји во развој, требаше да се одбрани од друг бран на инфекции.

Пренатрупаноста, сиромаштијата и нерамномерните здравствени системи во огромна и разновидна земја се фактори во прилог на вирусот, но Индија е дом и на најголемиот капацитет за производство на вакцини во светот.

Индискиот институт серум (СИИ), најголемиот светски производител на вакцини, е во центарот на плановите за Ковакс, глобален проект за споделување вакцини, кој има за цел да осигури дека милијарди луѓе надвор од економски безбеден Запад добиваат заштита.

СИИ вети дека ќе испорача повеќе од милијарда дози вакцини АстраЗенека и Новавакс, додека уште три вакцини – Џонсон и Џонсон, Барат Биомедика Коваксин и руски Спутник V – се произведуваат во Индија.

Институтот вети дека ќе испорача 200 милиони дози преку Ковакс до јуни, но ова сега е сериозно сомнително, а до денес се исполнети само 40 проценти од нарачката.

И покрај домашниот капацитет, помалку од 10 проценти од населението од 1,4 милијарди луѓе се вакцинирани.

Податоците на индиската влада покажуваат дека вкупно се испорачани повеќе од 145 милиони дози, а додека дневните стапки на вакцинација се искачиле на повеќе од 3,3 милиони дози – 10 пати повеќе од просекот во Велика Британија – тоа не е доволно за да се држи чекор со побарувачката.

Подеднакво впечатлив е и бројот на извезени дози: производ на производната моќ на земјата, кој сега се наведува како внатрешен политички неуспех, додека земјата се бори со бруталниот втор бран.

Повеќе од 66 милиони дози од пет различни вакцини се испратени во 93 различни земји и агенции на ООН.

Најголем примател е неговиот индиски сосед Бангладеш, со 10,7 милиони дози, следен е Мароко со седум милиони.

Велика Британија е трет по големина корисник, со доставени пет милиони дози вакцина АстраЗенека, од нарачаните 10 милиони.

Велика Британија е скоро единствената развиена нација што купила вакцини од Индија. Канада е втора земја Г7 што го стори тоа, а Албанија е единствениот европски купувач, пренесува Скај Њуз.

И покрај домашниот капацитет за производство на вакцината АстраЗенекa, дозите на СИИ станаа клучни за вакцинирање во март во Велика Британија.

Тоа предизвика бран што постави нови дневни рекорди во средината на месецот, но кога Индија забрани извоз на уште пет милиони, британската здравствена служба беше толку загрижена што нареди пауза за првите дози за оние под 50 години.

Индија ги претрпе истите притисоци како производителите ширум светот, со огромна побарувачка на суровини, опрема и шишиња што влијаеше на производството.

Соединетите држави понудија да обезбедат вишок дози на АстраЗенека и суровини.