Австриската влада донесе одлука за воведување на таканаречениот „зелен пасош“ од 19 мај и ќе се спроведува во три фази.

Првата фаза од воведувањето на овој електронски документ, што треба да овозможи поголеми слободи за време на пандемијата, ќе биде едноставен доказ за вакцинација, негативен тест или закрепнување од короната.

Околу две до три недели подоцна, тој ќе биде национално применет со QR-код, по што се чека европско решение.

Австрискиот канцелар Себастијан Курц, кога го објави планот за ублажување на мерките, рече дека во врска со „зелениот пасош“, со кој треба да се врати слободата на патување, Австрија не сака да ја чека ЕУ, туку ќе го воведе на национално ниво од 19 мај.

Сепак, неговата објава првенствено се однесува на електронски документ што ќе им овозможи на луѓето кои се вакцинирани, прележале корона или се тестирани да посетуваат настани, гастрономија и хотели во Австрија.

Во втората фаза, владата сака доказите за вакцинација, прележана корона и негативен тест да бидат поврзани со QR-код, кој би следел на почетокот на јуни, така што оттогаш би можеле да се зборува за австрискиот „зелен пасош“.

Откако ЕУ ќе постигне договор за европската верзија на тој пасош, што ќе го регулира туризмот во текот на летото, Австрија ќе го прилагоди своето решение на заедничкото.

Според планот на австриската влада, луѓето кои ќе ја примат првата доза на вакцина, по три недели, ќе можат да повратат одредени слободи.

Во другите земји на ЕУ, тој рок, според сегашното размислување, е јасно пократок.

Во ЕУ е спорно и кои вакцини се сметаат за веродостојни, односно дали ќе бидат прифатени вакцините што не се одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА).

makfax.com.mk