Новиот вид огромен штурец кој не може да лета го носи името на премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн.

Новиот вид инсект ендемичен за Нов Зеланд се нарекува „Hemiandrus jacinda“ поради црвената боја и долгите екстремитети.

Стивен Трувик, професор по еволутивна екологија на универзитетот Мејси и тимот научници кои го пронајдоа штурецот велат дека инсектот има некои карактерни црти на премиерката.

Кабинетот на премиерката објави дека таа слушнала за веста и дека е многу почестена.

По Џасинда Ардерн е именувана мравка од Саудиска Арабија како и еден лишај.


makfax.com.mk