И оваа година нема да има доделување на Нобеловата награда, а лауреатите ќе бидат претставени во нивните земји, објави Нобеловата фондација во четвртокот.

Традиционалната церемонија минатата година беше заменета главно со дигитална поради пандемијата  на„Ковид-19“.

„Мислам дека секој би сакал да заврши пандемијата„ Ковид-19 “, но тоа се уште не е така“, се вели во соопштението на Нобеловата фондација.

Организаторите се надеваат дека ќе можат да одржат мала локална церемонија на доделување награди, каде што нема да има лауреати.

Нобеловата фондација вели дека церемонијата ќе се емитува на телевизија, а преносот во живо ќе биде достапен на дигиталните платформи на Нобеловата награда.