Истовремено, Макрон повика на компромис со политичките сили во земјата за да се дојде до „јасно мнозинство“.

 Во обраќањето до Французите, за првпат откако неговата партија го изгуби парламентарното мнозинство, Макрон призна дека постојат зголемени „поделби“ по изборите и ја повика политичката класа да научи да владее и да донесува закони поинаку.

 Партијата на францускиот претседател не освои апсолутно мнозинство во националното собрание и мора да формира сојузи, или од случај до случај, или во во рамките на коалиција.