Русија е подготвена да поттикне дијалог со НАТО, но дијалогот не треба да се базира на емоции, туку професионален, изјави министерот за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров.

„Подготвени сме да разговараме, но професионално, а не емоционално“, изјави шефот на руската дипломатија пред новинарите по заедничкиот состанок на министрите за надворешни работи, министрите за одбрана и државните секретари на Советот за безбедност на Организацијата за колективна безбедност (ЦСТО) одржан во Таџикистан, пренесува ТАСС.

Тој изјави дека НАТО во моментов се обидува да ја убеди Москва да се врати на ревизијата на виенскиот документ за транспарентноста на воените активности со цел да биде „дополнително обврзувачки“.

„ Ние им велиме: Виенскиот документ е склучен и патем, ние го спроведуваме од 2011 година, од моментот на воспоставување балансиран однос помеѓу силите на Руската Федерација и НАТО на европскиот континент. Запад во моментов се обидува да ги заостри инспекциите. Не сме подготвени за тоа, едноставно затоа што Западот се обидува драстично да го промени постоечкиот баланс“, рече Лавров.

Тој нагласи дека ако НАТО сака да го подобри Виенскиот документ, Русија предлага враќање „на позициите што двете страни ги држеа во доцните 90 -ти години“, со цел да се обезбеди меѓусебна доверба уште потранспарентно.

makfax.com.mk