Долго време се стравуваше дека „валканите бомби“ би можеле да бидат потенцијално оружје на терористите бидејќи нивната главна цел е да шират паника, збунетост и страв меѓу населението со испуштање радиоактивна прашина и чад во атмосферата, меѓутоа, ова оружје никогаш не било користено. , пренесува Гардијан.

Иако е многу опасен, уредот не мора да биде смртоносен.

Русија неодамна ја обвини Украина дека размислува за нејзина употреба, што Киев и западните земји го негираа, а прашањата за каков уред станува збор се се почести.

Западот долго време се сомневаше дека Москва е подготвена да изврши голема лажна операција – да изврши напад, но да ги обвини Украинците, а потоа да го искористи масакрот како изговор за понатамошна ескалација.

„Валкана бомба“ е оружје што комбинира конвенционални експлозиви како што се динамит и радиоактивен материјал како ураниум. Често се користи како термин за оружје што го користат терористите наместо државите и е дизајниран повеќе да шири страв и паника отколку да уништи воена цел.

Дали некогаш била употребена валкана бомба?

Не. Досега не е забележана употреба на валкана бомба. Во 1995 година, чеченските бунтовници се обидоа да го активираат во московски парк, но тој напад беше спречен.

Имаше некои тврдења дека терористичките организации како Ал Каеда или Исламската држава го направиле или се обидуваат да го направат тоа, но ниедна никогаш не била искористена.

Материјалот што се користи за бомбата може да биде од радиоактивно потекло кој се користи во медицината и индустријата или од истражувачки центар.

– Навистина лесно се прави валкана бомба. Тоа е едноставна работа – вели Скот Рекер, потпретседател за програми за нуклеарна безбедност во непрофитната Иницијатива за нуклеарна закана во Вашингтон.

Каква штета може да направи валканата бомба?

Технички гледано, како уреди за растурање радиолошки материјал, валканите бомби се релативно примитивно, непрецизно оружје. Тие се многу поевтини и полесни за правење од нуклеарна направа и затоа се многу помалку опасни.

Бројот на жртвите и степенот на штета од валкана бомба зависи од неколку фактори.

Клучен фактор е количината и видот на употребениот конвенционален експлозив што ќе ја одреди големината на експлозијата. Квалитетот и видот на радиоактивните материјали што се ослободуваат е уште еден фактор, а трет се временските услови, особено јачината на ветрот во моментот на експлозијата. Потенцијално, поширока област може да биде контаминирана.

Многу валкани бомби нема да испуштаат доволно радијација за да предизвикаат смрт или дури и сериозна болест.

Исто така, изложеноста на пониско ниво на зрачење не предизвикува никакви симптоми. Луѓето можеби дури и не знаат дека биле изложени на тоа бидејќи зрачењето не може да се види или почувствува.

 Колку е опасна валкана бомба?

Најголемото влијание е психолошко, поради што ваквите уреди често се нарекуваат „оружје за масовно вознемирување“. Валканите бомби не се наменети за употреба на бојното поле, туку повеќе се наменети за урбани средини, вели Рекер.

– Повеќе се дизајнирани како психолошко оружје. Ако сакате да ги исплашите луѓето, ќе употребите вакво оружје – вели тој.

Радиоактивната прашина и чад може да се шират далеку и се опасни доколку се вдишат во близина на местото на експлозијата. Радиоактивниот столб веројатно би се проширил на неколку блокови. Но, како што радиоактивниот материјал се шири низ атмосферата, тој станува помалку концентриран и затоа помалку штетен.

Клучните фактори за изложување на радијација се видот на зрачењето, колку некој е изложен на него и дали радиоактивноста се апсорбира преку кожата, се вдишува или се консумира орално.

За да се открие зрачењето, неопходно е да се има специјализирана опрема. Контаминираните домови, деловни објекти и јавни објекти би можеле да бидат затворени со месеци додека не се изврши скапа операција за чистење.