Околу 250 милиони медицински маски што Италија ги увезе минатата година од Кина, среде првиот бран на пандемијата, не филтрираат доволно, а вирусот минува низ нив, пишува весникот „Фанпејџ“, кој ја пренесува одлуката на властите за маските, веќе поделени во здравствените установи и старските домови, да бидат повлечени од употреба.

Според венсикот, Министерството за здравство испратило итно предупредување со точни ознаки за 12 вида медицински маски од сериите Ffp2 и Ffp3, со налог за повлекување на маските од употреба, бидејќи тие имаат десет пати помалку моќ на филтрација отколку што е наведено на производот.

makfax.com.mk