Иран произвел 55 кг ураниум збогатен до 20 отсто, што укажува на побрзо производство од стапката од 10 кг месечно што се бара со иранскиот закон што го создаде процесот во јануари, објави новинската агенција „Фарс“.

Иран има можност да збогати ураниум од 40 до 60 отсто, рече портпаролот на Агенцијата за атомска енергија на Иран (АЕОИ), Бехруз Камалванди.

„Вчера, по шест години, почнавме со 20 отстотно збогатување во „Фордоу“. Имаме капацитет во нуклеарната индустрија да произведуваме на повисоки нивоа, дури и до 40-60 отсто “, рече Камалванди.

Говорејќи за „Фарс“, тој продолжи: „Во моментов имаме четири тони супстанција со 3,5 и 4 отсто збогатување и, според прогнозата заснована на ратификација на парламентот, ќе го зголемиме нашиот капацитет на речиси 500 тони месечно“.

„Ова значи шест тони годишно и можеме да кажеме дека во рок од една година ќе имаме речиси 10 тони ураниум, еднаков на капацитетот пред  ЈЦПОА што Исламската Република го потпиша со светските сили во 2015 година со цел да ги ограничи своите нуклеарни способности за возврат за укинување на санкциите“, објасни тој.

Нивото на чистота – 40 отсто пониско од она за што портпаролот на АЕОИ рече дека е способен објектот – го крши нуклеарниот договор од 2015 година потпишан со шест големи светски сили, вклучувајќи ги и САД.

Иран постојано предупредуваше дека нема да се посвети на ветувањата дадени како дел од договорот откако САД еднострано се повлекоа од него и воведоа невидени санкции за Техеран во 2018 година.

makfax.com.mk