Признанието на украинскиот претседател дека знаел за предупредувањата на американските разузнавачи дека Русија се подготвува да ја нападне Украина предизвика гнев во јавноста. 

Имено, многумина во Украина збеснаа од признанието што Володимир Зеленски го даде оваа недела во интервју за Вашингтон пост, дека го жртвувал својот живот заради водење на економијата. 

Пред тоа, оценува Вашингтон пост, тој беше беспрекорен национален херој за Украинците, но сега тоа признание „го пукна балонот“, предизвикувајќи каскада од критики во јавноста невидена од почетокот на војната. 

Грешката на Зеленски беше што тој призна за американски весник дека пред избувнувањето на непријателствата со Русија, ја минимизираше важноста на американските предупредувања за претстојниот напад од страв дека Украинците масовно ќе ја напуштат земјата. 

„Да го објавивме тогаш…од октомври минатата година ќе загубев седум милијарди долари месечно“, рече тој во тоа интервју.  

Зеленски исто така тврдеше дека оваа измама на сопствениот народ ја спречи Русија да ја окупира земјата за три дена. 

Се испостави дека само неколку дена откако директорот на ЦИА му кажал дека САД имаат веродостојни информации дека Русија ќе ја нападне Украина, Зеленски им ветил на Украинците мирна година, наведувајќи дека луѓето ќе прават скари за време на мајските празници, како и секогаш. 

 Украинците сега се лути на претседателот, кој, според нив, не верува дека неговиот народ може да ја поднесе вистината. Тие исто така сметаат дека Украина ги прифатила американските предупредувања – ќе беше подобро подготвена за претстојниот конфликт. 

„Тој не сакаше да ја стави земјата на воениот буџет бидејќи во основа се плашеше да не ја изгуби власта“, смета украинскиот новинар Богдан Буткевич.