Во неделата вечерта, била забележана огнена топка како лета над Вермонт и делови од Канада со брзина од околу 67 000 км / ч.

Агенцијата на НАСА, Meteor Watch, објавиле на Фејсбук дека околу 17 часот и 38 минути по локално време, околу стотина луѓе виделе метеор, односно огнена топка тешка околу 10 килограми и дијаметар околу шест сантиметри.

Метеорот е фрагмент од астероид кој влегол во атмосферата на Земјата. Кога ја напушта атмосферата, остава многу светла трага од светлина, па го добива името огнена топка.

“Немаше звук. Бев многу возбуден кога го видов, никогаш нема да го заборавам”, рече Ал Грегорич од Јужен Бурлингтон, во изјава за Си-Ен-Ен.

Meteor Watch на НАСА наведува дека многу веројатно станува збор за фрагмент од астероид.

„Веројатно постоела насилна фрагментација на вселенска карпа по што воздушниот притисок при експлозијата или распаѓањето на астероидот предизвика треперење на објектите на Земјата“, соопшти агенцијата.

„Бранот предизвикан од воздушниот притисок можел да предизвика помали потреси. Во основа, благодарени на Мајката природа, имавме убав мал огномет“, додаваат од агенцијата.

Жителите на Бурлингтон изјавиле дека слушнале силен татнеж по што почувствувале потрес, пишува ABC 7.