Австриската влада попладнево донесува одлука за понатамошен тек во борбата против пандемијата на коронавирусите, односно дали ќе има постепено олеснување на мерките.
Иако бројот на нови пациенти не падна на посакуваното ниво под 1.000, се очекува владата, поради заморот на граѓаните и тешката состојба на економијата, да донесе одлука во насока на олеснување на мерките.

Според информациите од владините кругови, училиштата ќе продолжат со настава по паузата од семестарот, која завршува во понеделник во Виена и Долна Австрија.
Сепак, часовите ќе се одржуваат со строги мерки, кои важеа напролет, што значи дека часовите ќе бидат поделени и дека ќе одат на училиште во смени.

Исто така, се планира продавниците повторно да се отворат, но со значителни ограничувања.

Така, бројот на клиенти значително ќе се намали – на еден на 20 квадратни метри.

Како прво, малите продавници ќе мора драстично да го намалат бројот на луѓе во просторот, додека големите ќе треба да вработат персонал кој ќе го контролира бројот на клиенти.

Затоа, се очекува да има голема гужва пред продавниците на големи ланци.

Покрај тоа, само маските FFP2 ќе мора да се носат во продавниците.

Исто така, услужните активности ќе можат повторно да започнат со работа, со сите мерки на претпазливост. Така, фризерите ќе мора да носат маски FFP2, но и да се тестираат неделно.

Исто така, се планира да се скрати полицискиот час, од целиот ден, бидејќи моментално е во сила, до периодот од 20 до шест часот наутро.

Како и со полицискиот час со полно работно време, исклучоците ќе важат за одење на работа, помагање на други, исполнување на семејни обврски.

Гастрономијата, хотелите и фитнес центрите остануваат затворени, за што е неизвесно кога повторно ќе можат да работат.