Портпаролката на Навални, Кира Џармиш, објави фотографии на Твитер на кои се прикажани поддржувачи во Јапонија, Австралија и Грузија.

Поединечни демонстранти, исто така, го одбележаа настанот во руските градови, држејќи плакати на јавните плоштади, пред да бидат приведени, објавија активистите за правда. Навални даде изјава дека е добро расположен, но дека повеќе би сакал да биде со семејството отколку во казнена колонија на 260 километри североисточно од Москва.

„Но, животот функционира на таков начин што социјалниот напредок и подобрата иднина може да се постигнат само ако одреден број луѓе се подготвени да ја платат цената за своето право да имаат верувања“, напиша тој на Твитер. „Колку повеќе такви луѓе има, толку помалку секој треба да плати.“

Најистакнатиот критичар на претседателот Владимир Путин е затворен под обвинение за измама повеќе од две години откако беше затворен на девет години. Навални се соочува со 30 години затвор во новото судење кое ќе започне наскоро.

Активистот за влакно го преживеа труењето со нервен агенс Новичок во 2020 година и доброволно се врати во Русија по лекувањето во болница во Берлин. Го чуваат речиси непрекинато во самица со димензии 2 на 3 метри.