Кина ги надмина САД во очите на младите Африканци, покажува истражувањето објавено во Bloomberg.

Кина обезбедува прифатливи производи, инвестира во инфраструктура

Истражувањето опфаќа млади од 18 до 24 години на најмладиот континент во светот

Кина ги престигна САД како странска сила која се смета дека има најголемо позитивно влијание во Африка од младите луѓе, велат резултатите од истражувањето објавено во понеделникот.

Истражувањето спроведено од Фондацијата за семејството Ичиковиц покажа дека 76% од 4.507 млади Африканци во 15 земји ја именувале Кина како странска сила со позитивно влијание врз нивните животи, во споредба со 72% за САД.

Во 2020 година, кога беше спроведена инаугуративната студија на млади од 18 до 24 години, 83% од испитаниците го видоа влијанието на САД како позитивно додека бројката за Кина беше 79%.

Резултатите се дополнителен доказ дека Кина ја добива битката против геополитичките ривали како што се САД и Европската унија за срцата и умовите на Африканците.

Пекинг вложи пари во африканската инфраструктура во последните две децении и го снабдува континентот со достапни производи за широка потрошувачка, од мобилни телефони и соларни панели до лопати и пластика.

„Гледаме дека Кина се искачи на пол-позицијата, гледаме признавање на фактот дека Кина се ангажира во Африка во време кога многу малку други се вклучени“, рече Ивор Ичиковиц, претседател на фондацијата, во интервјуто во Јоханесбург.

„Во Африка, Америка одигра многу ограничена улога, таа всушност одигра срамно безначајна улога во однос на реалните инвестиции, вистинската трговија, вистинското градење на инфраструктурата.“

Доминантен играч

Покрај огромните минерални и енергетски ресурси, Африка има најмлада популација во светот и се смета за потенцијален пазар за иднината од земјите од Франција до Индија.

Во однос на вооченото позитивно влијание, САД сега се лизнаа и зад Обединетото Кралство и Европската унија.

„Нема сомнеж дека Кина е доминантен играч во Африка денес“, рече Ичиковиц.

„Генерално гледаме многу попозитивен пристап кон Кина, тоа ќе доведе до многу поголем ангажман со Кина“.

Позитивното расположение кон Кина е најсилно во Руанда, Малави и Нигерија.

Анкетата, која вклучува долги интервјуа лице в лице, ќе се спроведува секоја година.

Околу 42% од младите во светот се очекува да бидат Африканци до 2030 година.

Сепак, влијанието на Кина не се смета за универзално позитивно.

Од анкетираните 56% рекле дека веруваат во непроверената теорија на заговор дека Ковид-19 бил развиен и намерно раширен од кинеската влада.

Истражувањето исто така покажа дека младите Африканци ја изгубиле вербата во сопствените влади и се повеќе се загрижени за климатските промени и дискриминацијата на жените и етничките малцинства.

Клучни наоди од анкетата:

32% од младите Африканци рекоа дека се возбудени и оптимисти за иднината на нивните земји во споредба со 43% во истражувањето во 2020 година.

Анголците, Замбијците и Малавијците беа најпесимисти од нивните земји, додека Нигеријците имаа најмрачно гледање на иднината на континентот.

39% рекле дека не би земале вакцина против Ковид-19 дури и ако е лесно достапна.

Главен приоритет за анкетираните беше отворањето работни места.

72% од младите рекле дека се загрижени за климатските промени, наведувајќи ги грижите кои се движат од суши до зголемено загадување.

Повеќе од половина од анкетираните изјавиле дека планираат да емигрираат во следните неколку години.

Ичиковиц ја основаше фондацијата и исто така ја предводи Paramount Group Ltd., одбранбен и воздушно-вселенски бизнис со седиште во Јужна Африка.

Извор: Блумберг

Фото: принтскрин Блумберг