Европската комисија вели дека се изненадени од одлуката на белгиските власти да ја продолжат забраната за сите неважни патувања во и надвор од границите на земјата.

Пред две недели, Комисијата испрати писмо до Белгија во кое бара објаснување за строгите ограничувачки мерки воведени на границите на земјата на почетокот на февруари, a со цел да се спречи ширењето на новите видови на коронавирус за време на училишните и карневалските празници во Западна Европа.

И покрај критиките на Европската комисија, белгиските национални власти одлучија мерката за затворање на границите, која требаше да трае до 1 април, да ја продолжат и за велигденските празници, до 18 април.

Од седиштето на ЕК велат дека ќе ги истражат сите опции што се наоѓаат на маса за да се обезбеди функционирање на внатрешниот пазар и да им се гарантира правото на слободно движење на граѓаните.

Во исто време, белгиските национални власти нагласуваат дека на Европската комисија и го објасниле постоењето на такви мерки како уреден и важен елемент на целокупните мерки за борба против ширењето на вирусот.

Се додава дека на 26 март, забраната за сите неесенцијални патувања повторно ќе биде разгледана од ненационалниот Советодавен одбор.

 

makfax.com.mk