Атлантската декларација, потпишана на средбата на двајцата лидери во Белата куќа, најавува посветеност на отстранување на трговските бариери, посилна одбранбена соработка и договор за заштита на податоците.

Договорот доаѓа по пропаднатите надежи за сеопфатен договор за слободна трговија меѓу двете земји по излегувањето на Велика Британија од Европската унија. Британските власти тврдат дека новиот, насочен пристап е подобар одговор на економските предизвици што ги носи руската инвазија на Украина и сè понаметливата Кина.

Сунак рече дека „САД и Велика Британија секогаш ги поместувале границите на она што двете земји можат да го постигнат заедно“.

„Со генерации се боревме еден со друг, споделувавме доверливи информации што не ги споделуваме со никој друг и ја изградивме најсилната инвестициска врска во светската историја“, рече британскиот премиер.

„Значи, сосема е природно, додека се соочуваме со најголемата трансформација на нашите економии од Индустриската револуција, да се свртиме еден кон друг за да изградиме посилна економска иднина заедно“, додаде тој.

„Атлантската декларација поставува нови стандарди за економска соработка, ги охрабрува нашите економии за иднината со цел да ги заштитиме нашите луѓе, да создаваме работни места и заедно да ги градиме нашите економии“, заклучи Сунак.

Договорот се однесува на некои проблеми создадени со Законот за намалување на инфлацијата (IRA) на Бајден и вклучува предлози за договор за критичните минерали за да се избегнат бариерите што влијаеја на трговијата со батерии за електрични автомобили.

Бајден најави дека ќе побара од Конгресот да ја потврди Велика Британија како „домашен извор“ според американските закони за одбранбени набавки, што ќе овозможи поголеми американски инвестиции во британските компании. Договорот предвидува работа на отпорноста на синџирите на снабдување и иницијативата за протерување на Русија од светскиот цивилен нуклеарен пазар.

Договорот повикува на взаемно признавање на инженерските квалификации, иако во САД за тоа ќе биде потребно и одобрение од поединечни држави. Двете земји ќе соработуваат и во клучните индустрии како што се вештачката интелигенција, 5G и 6G телекомуникациите, квантните компјутери и полупроводниците, се наведува во договорот.

Бајден во Овалната соба рече дека специјалните односи меѓу Лондон и Вашингтон се „многу добри“.

„Заедно обезбедуваме економска и хуманитарна помош и безбедносни системи за Украина во нивната борба против бруталната руска инвазија“, рече американскиот претседател.

„Страшно е да се размислува за разговорите што нашите претходници ги имаа во оваа просторија, кога зборуваа за војните што ги водеа заедно, мирот што го постигнаа заедно“, му рече Сунак на Бајден на почетокот на средбата.

„Уште еднаш, за прв пат по повеќе од половина век, се соочуваме со војна на европскиот континент и како што направивме досега, САД и Велика Британија застанаа заедно во поддршка на Украина“, додаде тој.

Сунак и Бајден последен пат се сретнаа минатиот месец во Хирошима, за време на состанокот на Г7. Тие се состанаа и во април во Белфаст и во Сан Диего во март, на трилатерална средба со Австралија.